Lekari u Srbiji najkorumpiraniji

Izvor: B92, 02.Jun.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari u Srbiji najkorumpiraniji

Beograd -- Lekari u Srbiji u proseku primaju najveći mito koji ide do 17.500 dinara, pokazala je anketa Repbuličkog zavoda za statistiku.

Predstavljajući rezultate ankete koja je uređena na uzorku od 3.000 građana, direktor Republičkog zavoda za statiku Dragan Vukmirovi kazao je i da je u najvećem broju slučajeva čak 54,8 odsto slučajeva građani mito upravo davali lekarima,

Po učestalosti primanja mita sledi policija sa 38,5 odsto, medicinske sestre 25,7 odsto i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << službenici katastra u 15,5 odsto slučajeva.

Prosečan iznos mita, najveći je dat lekarima - 17,475 dinara, policajcima - 1.640 dinara, carinskim službenicima 1.878 dinara, a poreskim službenicima, sudijama i tužiocima oko 5.000 dinara.

U anketi je 6,8 odsto stanovnika Srbije od 18 do 64 godine izjavilo je da je pred prošle izbore od njih traženo da glasaju za određenu stranku u zamenu za uslugu, novac ili poklon.

Prema rezultatima ispitvianja 3.000 ljudi 56,1 odsto građana je samo nudilo novac, poklon ili protivuslugu državnom službeniku i to najčešće sa ciljem ubrzavanja procedure (33,8 odsto), završetka procedure (18,2 odsto) i dobijanja boljeg tretmana (18,1 odsto), naveo je Vukmirović i napomenuo da je u 52,2 odsto sučaja kao mito najčešće davan novac, a u 33,6 odsto data je hrana.

Prema rečima Vukmirovića, većina ne prijavljuje korupciju zbog toga što su sami pomićivali, trećina smatra na nema svrhe, odnosno da niko ne mari za to, a 28 odsto je navelo da je njihov poklon, znak pažnje. Takođe, 20 odsto ispitanih je odgovorilo: Zašto bi prijavili kada su imali korist od podmićivanja, naveo je Vukmirović.

Vukmirović je rekao da je ispitivanje urađeno na uzorku građana starosti od 18 do 64 godine i , po njihovom mišljenju, najznačajniji problem sa kojim se društvo danas suočava je nezaposlenost (32 odsto), siromaštvo i nizak standard (26,4 odsto), korupcija (17,1 odsto), rad Vlade Srbije (13,5 odsto), kriminal i nedovoljna bezbednost (5,5 odsto).

Predstavnik Kancelarije EU u Srbiji Adriano Martins upozorio je da je borba protiv korupcije jedan od važnih preduslova koje Srbija mora da ispuni u procesu približavanja EU i dobijanja kandidature za članstvo, istakavši da su i druge evropske zemlje u tom procesu morale da prođu isti put.

Martins je podsetio da je prošle godine objavljen indeks Transparensi internešenela prema kojem je Srbija na 83 mestu po nivou korupcije od ukupno 178 zemalja.

Borba protiv korupcije je preduslov za uspeh održivog razvoja i Srbija mora da učini više napora da dođe na nultu toleranciju u borbi protiv korupcije, rekao je Martins.

Anketa o nivou korupcije rađena je istovremeno na teritoriji zapadnog Balkana, koja je obuhvatala države bivše Jugoslavije bez Slovenije, a uključujući i Albaniju.

To istraživanje je rađeno na inicijativu i podršku kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC) u Beogradu i podršku Kancelarije EU u Srbiji, a sama anketa je poverena RZS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.