Lahovnik: Ograničiti plate u JP

Izvor: B92, 19.Okt.2009, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lahovnik: Ograničiti plate u JP

Beograd -- Izgradnja gasovoda Južni tok neizvesna je zbog nedostatka novca i svetske ekonomske krize, ali bi ipak mogao da bude realizovan iz političkih razloga.

Rukovodilac ruskog Centra istraživanja energetike i transporta Igor Tomberg kazao da je kratkoročno gledano, pesimista oko realizacije Južnog toka, pošto je u trenutnoj situaciji investicija od 25 milijardi evra velika i za Gasprom.

"Možda će kasnije ili iz političkih razloga Južni tok biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napravljen, ali sada sam pesimista", kazao je Tomberg i naveo da je u prvoj polovini godine evropska potražnja za gasom drastično opala, ali da je u poslednje vreme povećana zbog punjenja skladišta gasa u Evropi pred zimu.

Prema njegovim rečima, Rusija je formirala novu energetsku strategiju, koja predviđa da će do 2030. godine izvoz nafte iz Rusije opasti za oko 6,5 odsto i da će ruski izvoz energenata biti preorijentisan na područje istočno-azijskih zemalja - Kine, Japana, Južne Koreje.

Učesnici okruglog stola o praćenju srpsko-ruskih odnosa u organizaciji Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) iz Beograda kažu da je na tržištu gasa mnogo nerešenih pitanja, a da su glavni uzroci nesigurnost potražnje, koja je dodatno pojačana ekonomskog krizom, kao i nesigurnost proizvodnje.

Viši naučni istraživač na Nemačkom institutu za međunarodna i bezbednosna pitanja Dušan Reljić ocenio je da će uticaj Rusije u jugoistočnoj Evropi biti realno i dugoročno utemeljen ukoliko dođe do izgradnje gasovoda Južni tok.

Predstavnik Centralnoevropskog univerziteta Andraš Deak kazao je da je na Balkanu donošenje odluka u energetici u većoj meri ispolitizovano. On je dodao i da Zapadni Balkan troši svega oko jedan odsto od ukupne potrošnje gasa u Evropi. Deak je kazao da se trenutno ne vidi finansijsko opredeljenje da se realizuje gasovod Južni tok, ali da bi politika mogla da ima uticaj na taj projekat i dodao da je dosta urađeno oko realizacije gasovoda Nabuko.

Gostujući istaživač na Oksfordskom institutu za studije energetike Aleksandar Kovačević kazao je da za oba gasovoda ne postoji izvor gasa na mestima od kojih bi trabalo da počnu i da bi trebalo izgraditi gasovode duge oko četiri hiljade kilometara da se dovede gas do Južnog toka i Nabuka. Kovačević je kazao i da ni jedan od tih gasovoda ne bi imao toliki kapacitet da bude glavni snabdevač u Evropi, ali da bi svaki pojedinačno, u slučaju problema, mogao da stvori krizu u snabdevanju i poremeti cenu gasa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.