Kurs dinara zavisiće od stranih investicija

Izvor: Blic, 30.Okt.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurs dinara zavisiće od stranih investicija

Sva pažnja građana Srbije i dalje je okrenuta ka kretanju domaće valute, a ona iz dana u dan slabi. Dinar će danas, po zvaničnom srednjem kursu, vredeti 84,9910 dinara. Kako će se dalje kretati evro na kursnim listama, teško je predvideti, ali je sigurno da će od priliva stranih investicija zavisiti budućnost dinara. Bankari savetuju da je sada pravo vreme za štednju jer banke nude veoma atraktivne kamate stope, a kako bi u opštoj nestašici novca obezbedile sigurne izvore.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<


Narodna banka juče je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 30 miliona evra, čime je podstakla banke da aktivnije učestvuju u radu tržišta. Za razliku od prethodnog dana, kada je trgovina između banaka iznosila samo 4,8 miliona evra, juče do 12.30 časova promet je bio nešto veći. Obavljena je trgovina u vrednosti od 24,3 miliona evra, a banke su trgovale po 85,0170 dinara za evro.

Diana Dragutinović, ministarka finansija, kako prenosi B92, kaže da NBS kurs drži pod kontrolom. Ona podseća da su već pripremljene neke mere kako bi se ublažili efekti krize, a među njima je i mera koja garantuje sigurnost depozita do 50.000 evra.

Visoki raspon između kupovnog i prodajnog kursa kod banaka, međutim, ukazuje da je tržište deviza nestabilno. Tako je juče u jednoj banci razlika između donjeg i gornjeg kursa iznosila nepunih sedam dinara! Zato je savet da pre nego što se odlučite za kupoprodaju deviza obiđete više banaka i menjačnica.

Bankari smatraju da je sada pravo vreme za štednju, međutim niko se ne usuđuje da ni kratkoročno, a kamoli durogorčno, predvidi dalje kretanje kursa. Ipak, svi se slažu u jednom, od daljeg priliva stranih investicija do kraja godine zavisiće stabilizacija tržišta deviza.

- U ovakvoj situaciji manjka likvidnosti banke su spremne da plaćaju veću cenu za depozite, zato je pravo vreme za štednju. Tako klijenti naše banke mogu da zarade prihod od kamate na štednju i do 12 odsto na godišnjem nivou. Što se tiče daljeg kretanja kursa, mislim da će on da zavisi od priliva stranih investicija - naglašava Ivan Radojčić, član Izvršnog odbora „Unikredit banke".

Vladimir Čupić, predsednik Izvršnog odobra „Hipo Alpe-Adrija banke", ističe da će kretanje kursa zavisiti isključivo od toga kako se bude odvijao priliv stranih investicija do kraja godine, ali i od stepena intervencija NBS.

- Ne očekujem da će biti naglih skokova i padova kursa, ali je sigurno da NBS neće previše trošiti svoje resurse da bi kurs održavao na određenom nivou - ističe za Vladimir Čupić.

Dr Nikola Fabris, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kaže za „Blic" da mere restriktivne politike koje bi se vodile podrazumevaju povećavanje obavezne rezerve ili referentne kamatne stope, kao i da bi one teorijski mogle da utiču na stabilizaciju kursa.

- Ali, to bi bilo kontraproduktivno jer bi predstavljalo dodatni udar na likvidnost bankarskog sistema, na koji je već negativno uticala globalna finansijska kriza. Jedini prihvatljivi način, po meni, jeste direktna intervencija na deviznom tržištu koje bi smanjile fluktuacije nivoa deviznog kursa. Takođe, ima smisla postaviti pitanje da li treba voditi režim ciljanja inflacije ili bi trebalo razmotriti prelazak na neki od režima upravljanja deviznim kursem. To nikako ne bi podrazumevalo fiksni nivo deviznog kursa koji bi se branio, već politiku koja bi omogućila njegovo postepeno prilagođavanje - ukazuje dr Fabris.

Menjačnice: Više se prodaju devize

Menjači kažu da je stanje sa kupoprodajom deviza uobičajeno. Mada je primetno da građani ovih dana ipak više prodaju devize nego što ih kupuju.

Kursna lista NBS i banaka 30. 10.

Banka

Kupovni kurs

Prodajni kurs

Narodna banka

84,3341

85,5231

Agrobanka

84,3341

85,5231

Inteza

83,2300

86,6272

Komercijalna

83,23

86,0751

Rajfajzen

83,3999

86,0327

Sosijete ženeral

80,6499

87,5189

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.