Izvor: B92, 30.Okt.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar ponovo oslabio

Beograd -- Na osnovu prepodnevnog trgovanja na deviznom tržištu, formiran je indikativni kurs po kome će jedan evro vredeti 85,01 dinara, saopštila Narodna banka Srbije.

Narodna banka je danas na deviznom tržištu prodala 30 miliona evra. Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da je situacija pod kontrolom i podseća da Vlada i Narodna banka imaju plan da smanje negativno prelivanje svetske finansijske krize u Srbiju. Prema njenim rečima, pripremljen je set zakona, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno mera koje će biti primenjene ukoliko to bude potrebno.

Niko od stručnjaka ne želi javno da se upušta u dugoročna predviđanja o tome šta će biti s kursom do kraja ove i početka naredne godine.

Mnogi su i dalje blagi optimisti, i nadaju se da većih pomeranja neće biti. Po njihovom mišljenju, finansijski problem Srbije nije u zemlji, već na evropskom kreditnom tržištu, koje je sada skoro zamrznuto.

"Glavni razlog pada kursa dinara je snažno smanjena ponuda kapitala iz inostranstva, pre svega po osnovu zajmova iz inostranstva, ali i stranih direktnih investicija", rekao je Goran Nikolić, saradnik Privredne komore Srbije.

"S druge strane, na jučerašnjoj prodaji blagajničkih zapisa vrlo je dobro da su banke kupile više dinara nego što je stiglo na naplatu. Tako da je to jedan odraz, ipak, poverenja u dinar. One se na taj način potencijalno izlažu riziku, ali to govori da ipak procenjuju da kurs neće ići preterano nadole", rekao je Nikolić.

Najviša ovogodišnja vrednost evra ne pogoduje građanima, a najviše onima koji su zaduženi u evrima. Ima i onih koji na sadašnjoj vrednosti evra dobro zarađuju. To su izvoznici, ali i oni malobrojni koji primaju zarade u toj valuti.

U menjačnicama nema većih gužvi. Karakteristično je da je danas bilo više onih koji su prodavali evre nego onih koji su kupovali. Menjači, poput ekonomista, čak i očekuju da bi u narednom periodu dinar mogao ponovo da ojača.

"Na tržištu apsolutno nema mnogo dinara, nema mnogo potražnje deviza. A što se tiče samih deviza, mi ih sasvim dovoljno imamo u neograničenim količinama. Smatramo da bi možda moglo doći do neke stabilizacije i blagog porasta dinara", rekao je predsednik Udruženja menjača Borislav Brujić.

Braneći stabilnost dinara, Narodna banka Srbije redovno interveniše na deviznom tržištu, ali njeni zvaničnici navode da ne postoji gornji ili donji kurs evra koji će oni braniti, već samo takozvani fluktuirajući kurs, koji se isključivo određuje na osnovu ponude i tražnje.

NBS i juče intervenisala na deviznom tržištu

Narodna banka Srbije prodala je juče na međubankarskom deviznom tržištu, na kom se formira kurs, 50 miliona evra, kako bi smanjila velike oscilacije kursa, ali je dinar i pored toga oslabio.

Pad domaće valute najviše pogađa građane koji imaju obaveze u evrima, dok, s druge strane, pogoduje onima koji primaju deviznu platu. Svi su, međutim, zabrinuti kako će se kretanje kursa odraziti na cene.

Ekonomista Nebojša Savić za B92 kaže da, kad je u pitanju uvozna roba, postoji veza između kretanja kursa i formiranja cena. Da li će cene uvoznih roba rasti, zavisi od toga na koji način su formirane.

"Mnoga preduzeća su formirala cene na nekom kursu od 80, neka na kursu 78, koji je bio doskoro, a neki su formirali cene i na kursu 85, iako je kurs bio drugačiji", rekao je Savić.

"Prema tome, nemoguće je reći generalno ko je kako formirao jer je to individualno, ali ono što bi se moglo reći to je da ne bi trebalo da dođe sada do kratkoročnog skoka cena sve dok se kurs ne bude stabilizovao", dodaje on.

"Očekujem da će on u neko skorije vreme zaustaviti rast i krenuti nadole, i onda ćemo videti kako će privreda na to reagovati i s kojim kursom će ući u svoje kalkulacije", rekao je Savić.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je pre nekoliko dana da je domaća valuta stabilna i da su oscilacije kursa dinara u odnosu na evro u okvirima normale.

Dragutinovićeva: Kurs pod kontrolom

Ministarka finansija Diana Dragutinović takođe ocenjuje da Narodna banka Srbije kurs drži pod kontrolom.

Ona podseća da su već pripremljene neke mere kako bi se ublažili efekti krize, a među njima je i mera koja garantuje sigurnost depozita do 50.000 evra.

"Odgovor centralne banke u tom slučaju je blago popuštanje, jer je monetarna politika prilično restriktivna. Ukoliko to ne pomogne, država se javlja kao poslednja linija odbrane", kazala je ona.

"Država je pripremila, u saradnji sa Narodnom bankom Srbije, set zakona koji jesu odgovor na krizu. Tu pre svega mislim na Zakon o osiguranju depozita, gde se osigurani iznos povećava sa 3.000 na 50.000 evra", dodaje ona.

"U pripremi su, to će nadam se biti na sledećoj Vladi, zakoni koji će osloboditi, privremeno, kamatu na štednju od plaćanja poreza na dohodak, značajno će biti smanjen porez na prihod od kamate", kazala je Dragutinovićeva.

I dok dinar pada, porast primanja, bar onih iz budžeta, nije na vidiku. Penzije i plate zaposlenih u javnom sektoru tema su broj jedan u pregovorima predstavnika Vlade Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda o novom savetodavnom aranžmanu.

Stručnjaci očekuju da će ključna preporuka MMF-a Srbiji biti upravo smanjenje javne potrošnje. Ministarka finansija je tako rekla da će novi aranžman nametnuti limite kada je u pitanju davanje iz budžeta, što se pre svega odnosi na ugovaranje zarada i produktivnost.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za evro danas 84,93 dinara

Izvor: EMportal, 30.Okt.2008

Dinar oslabio 0,2 odsto, zvaničan srednji kurs danas 84,9286 dinara za evro.

Nastavak na EMportal...

Evro preskočio 85 dinara

Izvor: EMportal, 30.Okt.2008

Tokom prepodnevnog trgovanja na međubankarskom deviznom tržištu formiran je indikativni kurs od 85.0170 dinara za evro, uprkos tome što je Narodna banka Srbije intervenisala danas na tržištu.

Nastavak na EMportal...

NBS intervenisala prodajom 30 miliona evra

Izvor: Mondo, 30.Okt.2008

Narodna banka Srbije intervenisala je na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 30 miliona evra, kako bi podstakla aktere da aktivnije učestvuju u radu tržišta.

Nastavak na Mondo...

Dinar oslabio za 0,07 odsto, NBS intervenisala

Izvor: TV Avala, 30.Okt.2008

Dinar će sutra oslabiti za 0,07 odsto i zvanični srednji kurs će biti 84,9910 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Nastavak na TV Avala...

Dinar će sutra oslabiti

Izvor: Capital.ba, 30.Okt.2008

BEOGRAD,  Dinar će sutra oslabiti za dodatnih sedam para tako da će zvanični srednji kurs iznositi 84,9910 dinara za evro, saopštila je večeras Narodna banka Srbije /NBS/. Ranije danas NBS je saopštila da je na međubankarskom deviznom tržištu danas prodala 30 miliona evra kako bi 'podstakla...

Nastavak na Capital.ba...

Evro stigao do 85 dinara!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2008, 01:37

BEOGRAD - Kurs dinara prema evru danas je samo za jednu paru od granice od 85 dinara. Zvanični srednji kurs iznosi 84,9910, uprkos jučerašnjoj intervenciji NBS koja je prodala 30 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu...Na osnovu jučerašnjeg prepodnevnog trgovanja bio je formiran indikativni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.