Kršenje   zakona o budžetu bez sankcija po Vladu Srbije

Izvor: Blic, 29.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kršenje zakona o budžetu bez sankcija po Vladu Srbije

Vlada Srbije usvojiće na današnjoj sednici uredbu o produžetku finansiranja budžeta, ali zbog ove protivzakonite odluke Koštuničinog kabineta niko neće snositi sankcije. Razlog za to je blokada Ustavnog suda koji, od odlaska u penziju dotadašnjeg predsednika Slobodana Vučetića, nema predsedavajućeg i o kršenju ustavnosti i zakonitosti ne odlučuje gotovo pola godine.

Koordinator Ministarstva finansija ministar Milan Parivodić ponovio je juče da će na današnjoj sednici Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije biti predložena uredba o produženju privremenog finansiranja do 30. juna. On je precizirao da će u naredna tri meseca za finansiranje budžetskih korisnika biti izdvojeno više od 130 milijardi dinara.

Slobodan Vučetić, bivši predsednik Ustavnog suda Srbije, kaže za „Blic" da „nema sumnje da će Vlada, ukoliko donese uredbu o produžetku privremenog finansiranja budžeta, bez izmene Zakona o budžetskom sistemu, prekršiti Zakon i Ustav".

- Zakonom o budžetskom sistemu regulisano je da, ako Skupština ne donese budžet pre početka fiskalne godine, privremeno finansiranje budžeta može da se vrši najviše tri meseca. S obzirom na to da je Skupština konstituisana, to jest da je verifikovano više od dve trećine poslaničkih mandata, postojali su svi ustavni, zakonski i poslovnički uslovi da se sastane i izvrši izmene Zakona - podseća Vučetić i dodaje da „izgleda da među strankama, koje će verovatno činiti buduću vladinu koaliciju, nije postojala spremnost i saglasnost da se sazove Skupština".

- Ako je to tako, onda je zbog hitnosti rešavanja pitanja budžetskog finansiranja svakako morala biti doneta neka odluka jer se ne sme dozvoliti da dođe do prekida finansiranja školstva, zdravstva, penzija... Istina, to uredbu ne čini manje nezakonitom. Vladino ponašanje, zbog prestanka njenog mandata i okolnosti da Ustavni sud ne funkcioniše, praktično neće biti sankcionisano. Čim buduća vlada predloži budžet za 2007. godinu i Skupština ga usvoji, uredba će automatski prestati da važi - zaključuje Vučetić.

Milan Parivodić nije juče želeo da odgovori na pitanje „Blica" da li su u Vladi svesni odluke da će donošenjem uredbe o produžetku privremenog finansiranja Vlada prekršiti Zakon i Ustav.

Prema Vučetiću, postojeći sastav Ustavnog suda mogao bi, do formiranja novog sastava Suda prema odredbama novog Ustava, da izglasa privremenog predsednika i da nastavi da radi. Međutim, u Ustavnom sudu su, očigledno, odlučili da budu u blokadi dok se političari ne dogovore ko će ubuduće rešavati sporove o kršenju ustavnosti i zakonitosti.

Prepucavanje DS i G17

Zamenik šefa poslaničke grupe DS Milan Markovića izjavio je za Betu da je ta stranka ponudila DSS i G17 plus da se izabere privremeni predsednik Skupštine, „koji bi zakazao sednicu na kojoj bi bio imenjen Zakon o budžetskom sistemu, ali se te stranke nisu složile sa predlogom DS-a". Marković je rekao da je razgovarao sa šefom poslaničke grupe DŠ Milošem Aligrudićem i poslanikom G17 plus Miloljubom Albijanićem, ali da „od njih nije dobio podršku". Suzana Grubješić, član Predsedništva G17, demantovala je za „Blic" Markovića i naglasila da „nije tačno da je ta stranka protiv predloga da se izabere privremeni predsednik Skupštine", dodajući da se G17 plus zalaže za regulisanje finansiranja budžeta u Skupštini.

Procedura

O predlogu budžeta, koji daje Ministarstvo finansija, Vlada se na svojoj sednici izjašnjava i konačno uobličen predlog prosleđuje Skupštini koja je jedina ovlašćena da usvaja budžet. Jedino u izuzetnim okolnostima, kakva je upravo sada zbog Vlade koja još nije formirana, kabinet premijera može uredbom da produži finansiranje, ali najviše do tri meseca. Taj rok za postojeću uredbu ističe u subotu 31. marta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.