Izvor: B92, 19.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kori Udovički: Kvorum je izigran i to je nemoralno

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Kori Udovički izjavila je, gostujući u nedelju u "Utisku nedelje" na B92, da će dinar ostati stabilan. Ona je dodala da je za NBS sada najvažnije da očuva svoju nezavisnost. Govoreći o okolnostima pod kojima je izabrana za guvernera, Kori Udovički je rekla da je prilikom izbora poštovana pravna procedura, ali da je kvorum izigran. "To je učinjeno na nemoralan način, zbog čega se grozno osećam. Nemoralno je da upotrebite tuđe kartice, da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slažete", rekla je ona. Na pitanje da li je to dovoljno da kaže da u tome ne želi da učestvuje, Kori Udovički je rekla da "nije znala, a ni sada ne zna, kada bi bilo skupštinske većine koja bi odlučivala o njenoj ostavci da ju je i podnela". "Bivši guverner obavlja funkciju dok ne bude izabran nov, pa ja svakako nisam pobegla od odgovornosti, da me Vlada drži na koncu i kaže daj pare ili ćeš biti smenjena'. Najvažnija stvar za NBS u ovom tranzicionom trenutku jeste da bude obezbeđena njena nezavisnost, jer sada dolaze prvi pravi pritisci u smislu daj pare', a tu mora da bude neko ko će da kaže ne dam' i ne možete da me smenite'", kaže ona.

Upitana da li smatra da je bivši guverner Mlađan Dinkić sa te funkcije smenjen zbog nesposobnosti ili zbog nepodobnosti, Udovički je odgovorila: "Apsolutno je to nepodobnost, ali druge vrste. Centralna banka je svetinja za ljude koji se bave finansijama, a nečuveno je da vi kao guverner pravite partiju i još guvernersko mesto koristite kao platformu za jačanje te političke partije. Koliko god da je strašno da je kvorum izigran, mada ne i pravno izigran, još je strašnije što je u tom trenutlku dolazilo do promene guvernera, ali sam ja na to pristala jer sam mislila da je još strašnije to što nam se Narodna banka do te mere uvukla u politiku", rekla je Kori Udovički.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.