Konferencija 17+1 u Beogradu: Od veštačke inteligencije do pametnih gradova

Izvor: RTS, 07.Okt.2019, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija "17+1" u Beogradu: Od veštačke inteligencije do pametnih gradova

Srbija je u utorak i sredu domaćin Četvrte konferencije Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u inovacijama. Kinesku delegaciju predvodi resorni ministar Vang Džigang, koji je već stigao u Srbiju i razgovarao s premijerkom Anom Brnabić i ministrima Mladenom Šarčevićem i Nenadom Popovićem.
Simulator kretanja brzog voza od Pekinga do Šangaja u različitim vremenskim uslovima, kineski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << inovatori prikazaće prvi put i u Beogradu.

Donose i najsavremeniju hologramsku projekciju budućeg srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči.
Mnogo se očekuje i od testiranja 5G mreže – šta može i kojom brzinom u realnom vremenu, proveravaće se već u utorak na Beogradskom sajmu.
"Smatramo da su inovacije najvažniji motor za razvoj privrede", rekao je ministar za nauku i tehnologiju NR Kine Vang Džigang.
U naredna dva dana više od 300 kompanija, investicioni fondovi zemalja učesnica i brojni univerziteti, predstaviće nova rešenja u digitalizaciji – od veštačke inteligencije preko robotike do pametnih gradova.
"Ako govorimo o bankarskom sektoru, to je kako da brzo dobijem kredit, a da nemam kontakt sa bankarskim službenikom, taj deo veštačke inteligencije izračuna koliko ste vi kreditno sposobni, kako možete da otplaćujete anuitete, i u odnosu na male kredite banaka to sada odmah odobrava", istakla je Jelena Jovanović iz Privredne komore Srbije.
Saradnju treba da učvrsti i Beogradska deklaracija, koja će, prema najavama, biti usvojena tokom konferencije.
"U okviru Komiteta mi smo četiri puta zasedali, razgovarali smo o izgradnji laboratorije, o izgradnji tehnoloških parkova, kako bismo pojačali saradnju i u telekomunikacijama, medicini, energetici i zaštiti životne sredine, mi smo podržali oko 70 projekata za istraživanje", naveo je Van Džigang.
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj rekao je da poseta kineskog ministra Vanga i njegovo učešće na konferenciji u Beogradu šalje snažnu poruku da Kina vidi Srbiju kao jednog od svojih ključnih partnera i budući centar razvoja inovacija i visokih tehnologija.
Prva konferencija Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope u ovom formatu održana je pre sedam godina u okviru inicijative "Pojas i put".
U međuvremenu, investicije Kine u tim regionima uvećane su pet puta, trgovinska razmena veća je za 50 odsto.
Prethodne godine, samo u poljoprivredi premašila je 1,2 milijarde američkih dolara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Domaćini Konferencije 17+1 priredili koktel dobrodošlice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2019

Uoči početka 4. dvodnevne konferencija Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija, čiji je domaćin Srbija, večeras je organizovan koktel dobrodošlice za učesnike skupa u hotelu Kraun plaza...Dobrodošlicu su poželeli u ime Vlade Srbije ministar...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.