Domaćini Konferencije 17+1 priredili koktel dobrodošlice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2019, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaćini Konferencije 17+1 priredili koktel dobrodošlice

Uoči početka 4. dvodnevne konferencija Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija, čiji je domaćin Srbija, večeras je organizovan koktel dobrodošlice za učesnike skupa u hotelu Kraun plaza.

Dobrodošlicu su poželeli u ime Vlade Srbije ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a u ime Grada Beograda zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Antić je izrazio očekivanje da će predstojeća konferencija još >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << više ojačati saradnju dve zemlje.

"Ovaj vid saradnje Kine i 17 zemalja Jugoistočne Evrope dao je snažnu energiju ukupnim odnosima Kine i Evrope, kao i našim multilateralnim odnosima", naglasio je Antić.

Ova inicijativa, kako je rekao, doprinela je i da se mi u regionu bolje razumemo na bazi zajedničkih interesa i da razvijamo saradnju.

Vesić je istakao da Beograd sve više pripada i kineskim prijateljima, jer je sve više kineskih turista u njemu poslednjih godina.

On je podsetio da kineski investitori veoma mnogo ulažu u Srbiji, kao i da su u toku pregovori za nove projekte - sa kompanijom Huavej o izgradnji Smart sitija, kao i sa kompanijama za izgradnji metroa u Beogradu.

"Srbija i Beograd su otvoreni za saradnju sa Kinom i srećni smo što je ona na sve većem nivou. Mi smo takođe i prijatelji, a što su potvrdili predsednici Srbije i NR Kine Aleksandar Vučić i Si Đinping", rekao je Vesić.

On je izrazio očekivanje da je ovo samo početak saradnje, a kineska ambasadorka Čen Bo potvrdila je da su kineski investitori i kompanije veoma zainteresovani za saradnju posebno u oblasti inovacija i tehnologije.

Prema njenim rečima, o tome svedoči i dolazak kineske delegacije na konferenciju 17 +1 od 260 članova na čelu sa kineskim ministrom za nauku i tehnologiju Vang Džigangom.

"Kina je spremna za saradnju sa svim zemljama Jugoistočne Evrope", istakla Čen i zahvalila Vladi Srbije na organizaciji ove konferencije.

Najavila je da će na predstojećoj konferenciji kineska delegacija predstaviti najnoviju tehnologiju, a institucije i preduzeća potpisati više sporazuma o saradnji.

Koktelu su prisustvovali ministar za nauku i tehnologiju NR Kine Vang Džigang i ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji će ujutru zajedno sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić otvoriti konferenciju.

Dvodnevna ministarska konferencija o inovacijama okupiće najrelevantnije predstavnike inovacionih ekosistema iz NR Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Na konferenciji će biti usvojena Beogradska deklaracija, kojom se utvrđuje zajednička vizija razvoja na inovacijama zemalja u okviru mehanizama Kina CIEZ 17+1.

Paralelno sa ministarskom, biće održana i privredna konferencija na kojoj je učešće potvrdilo više do 200 kompanija, univerziteta, institucija i investicionih fondova iz Kine i zemalja CIEZ, na kojoj će biti predstavljena najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, veštačke inteligencije, robotike, mobilnosti, pametnih gradova, poljoprivrede, finansija i drugih oblasti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kina vidi Srbiju kao ključnog partnera u razvoju inovacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2019, 08:37

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorila su danas u Beogradu četvrtu konferenciju Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope (CIE) o saradnji u oblasti inovacija...Konferencija na Beogradskom sajmu, kojoj prisustvuje i ministar za nauku i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.