Kilogram tartufa prodat za 130.000 evra: Ovo su cene u Srbiji VIDEO

Izvor: B92, 22.Nov.2023, 17:11

Kilogram tartufa prodat za 130.000 evra: Ovo su cene u Srbiji VIDEO

Na 24. Svetskoj aukciji belog tartufa, održanoj u Italiji, najskuplji tartuf težio je 1.004 grama i prodat je za 130.000 evra.

Na aukciji su prodata još tri tartufa od 315, 250 i 48 grama za preko 30.000 evra. I ovaj prihod će ići u dobrotvorne svrhe. Slično je bilo i prošle godine kada je tartuf težak 950 grama prodat za 184.000 evra.

Jelena Milošević, sekretarka Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, kazala je da veliki tartufi prođu na aukciju ali da ti primerci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ipak nisu standard.

"U toku jedne sezone ne izvadi se mnogo takvih primeraka", kazala je dodavši da se ne zna koliko je težio najteži tartuf u Srbiji, ali da je najteži tartuf za koji ona zna težio preko dva kilograma i pronađen je u Španiji.

Na pitanje gde ove gljive rastu, Dragan Banovački iz udruženja Lisičarka rekao je da beli tartuf uspeva na slivovima reka. Obavestio je da se cene crnog tartufa kreću oko 70 evra po kilogramu, a beli tartufi u prvoj klasi, pravilnog oblika, neoštećeni koštaju "svega" 800 evra po kilogramu.

Miloševićeva naglašava da nažalost srpski tartuf nema svoj brend i da se Savez zalaže da tartufi dobiju svoje mesto na tržištu.

"Naš srpski tartuf ide kao 'istarski hrvatski tartuf'. Zato je MGZ pisao uredbe i možemo da pohvalimo Ministarstvo poljoprivrede koje je jedino imalo sluha, ali oni ipak nisu u tom domenu - oni su u domenu prerade", kazala je ona istakavši da je Savez probao da osnuje berzu i tražio da se ovo polje uredi.

"Država preko 9 miliona evra na godišnjem nivou gubi ne samo od tartufa nego i od kompletnih gljiva. Cela ta oblast je poprilično neuređena", naglasila je Miloševićeva.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.