Kakao najskuplji za poslednjih 46 godina

Izvor: B92, 28.Nov.2023, 15:51

Kakao najskuplji za poslednjih 46 godina

Cena fjučersa kakaoa koji se prodaju na njujorškoj berzi NYMEX i londonskoj berzi ICE dostigla je 4.300 dolara po toni.

To je najviše za poslednjih 45 godina, odnosno od septembra 1977. godine.

Prema podacima sa berzi, kakao je u poslednjih godinu dana poskupeo za 65 odsto zbog zabrinutosti za isporuke iz Gane i Obale Slonovače, zemalja koji su glavni proizvođači ove namirnice.

Nepovoljni vremenski uslovi, posebno neuobičajeno obilne kiše, sprečile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su proces sušenja kakao zrna, što je dovelo do pogoršanja kvaliteta zrna, prenosi portal Trejding ekonomiks.

Farmeri iz Obale Slonovače su od 1. oktobra do 27. novembra poslali u luke 479.449 tona kakaoa, što je za 32,2 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Ljubitelji čokolade će morati da progutaju gorku pilulu, pošto će cena njihovog omiljenog proizvoda verovatno dodatno porasti zbog rekordnih cena kakaoa, prenosi CNBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kakao najskuplji u poslednjih skoro pola veka: Izvesno i poskupljenje čokolade

Izvor: Blic, 28.Nov.2023

Cena fjučersa kakaoa koji se prodaju na njujorškoj berzi NYMEX i londonskoj berzi ICE dostigla je 4.300 dolara po toni, što je najviše za poslednjih 45 godina, odnosno od septembra 1977. godine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.