KUPILI KUĆU ZA BUKVALNO JEDAN EVRO, a na kraju zbog nje IZGUBILI 425.000 EVRA I BAŠ DOSTA ŽIVACA (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2024, 19:00

KUPILI KUĆU ZA BUKVALNO JEDAN EVRO, a na kraju zbog nje IZGUBILI 425.000 EVRA I BAŠ DOSTA ŽIVACA (FOTO/VIDEO)

Evo koliko zaista košta kuća od jednog evra.

Akcija "Kuće za evro u Italiji" živi već nekoliko godina, a oni koji su u ovoj zemlji zaista kupili nekretninu za evro otkrivaju da li se to isplati.

Zamislite kuću punu buđi, sa oštećenjima od vlage, sa termitima i srušenim krovom u malom gradu gde vam je i jezik sasvim nepoznat. Nije baš najbolja prilika za kupovinu nekretnine, zar ne?

Ipak, za neke oronula kuća na Siciliji je zapravo uzbudljiva >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << šansa da izgrade dom svojih snova – i to ih nije koštalo skoro ništa. Na početku.

Krajem 2010. godine o gradovima širom Italije počeo je da priča ceo svet zbog prodaje trošnih nekretnina za evro. Cilj je bio da privuku strance koji bi obnovili kuće i ujedno povećali broj stanovnika u mestima koja se gase.

Naravno, postojala je caka u svemu tome.

Ta cena od evro bila je simbolična i samo je predstavljala početak troškova koji slede. Takođe, uslov je bio da kupci moraju da završe renoviranje u određenom roku, obično za tri godine. Troškovi bi lako mogli da se popnu na desetine hiljada evra. Ipak, brojke kažu da su hiljade prihvatile ovu ideju.

A post shared by 1EuroHouses (@1eurohouses)

Koliko, zaista, košta ta kuća od evro? Da li je taj veliki projekat vredan novca i stresa?

Rubija Danijels iz Kalifornije je za ovaj program saznala od svog muža, koji je o njemu čitao na internetu. Rubija je strastvena putnica koja radi u građevini i vrlo se zainteresovala.

Otišla je na Siciliju 2019. i kupila tri kuće za evro u Mesomeliju. U skladu sa svojim zanimanjem, ona je u svemu videla tri projekta iz snova: vikendicu, restoran i velnes centar.

Čim ih je kupila, morala je odmah da za takse da 3.300 evra. Prvo je rekonstruisala vikendicu i prvobitno je procenjeno da će to renoviranje koštati 20.000 evra. Par godina kasnije ceh je bio 35.000 evra, uz nadu da neće preći 40.000. Puno je posla, ali proces joj je i dalje bio uzbudljiv, kazala je.

Priznala je i da to ne bi mogla da uradi u Kaliforniji za te pare.

Meredit Tabon iz Čikaga je, s druge strane, kuću za evro kupila u mestu Sambuca na Siciliji.

Početni troškovi bili su 5.900 evra. Plan je bio da sveukupno potroši 40.000 evra. Ipak, ona je kupila i zgradu pored, od komšije, za 22.000 evra. To je značilo više prostora za izgradnju kuće iz snova, ali i mnogo veće troškove renoviranja. Ono što je počelo kao budžet od 40.000 evra za renoviranje 620 kvadratnih metara naraslo je na 140.000 evra za 2.700 kvadrata.

Tokom naredne četiri godine ona je redovno išla na Siciliju da nadgleda radove i na kraju potrošila je oko 425.000 evra na renoviranje, piše CNBC.

– Od trenutka kada sam poslala ponudu i svaki dan proveravala mejlove, sve do ovog procesa, milion puta sam se nervirala i stresirala, ali nijednom nisam posumnjala da ovo nije pravo mesto za mene i da ovo nije pravi projekat – kazala je Meredit, koja je rodom iz ovog mesta.

Osim toga, postoje i oni koji su jeftinije prošli u svemu i kuću renovirali za desetak hiljada evra. Caka je da dobro istražite ponudu i proverite u kakvom je stanju kuća kako biste znali koliko će vam novca trebati za renoviranje.

Svakako početni trošak za takse i svu dokumentaciju vam ne gine, ali ostatak dosta zavisi od same nekretnine, prenosi CNBC.

Izvor: Srbija Danas/BizPortal/Tamara Đurđević/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.