KAFIĆI I RESTORANI POD KATANCEM SU NAŠA ODGOVORNOST? Dr Kon progovorio o opcijama za rad

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2021, 11:44

KAFIĆI I RESTORANI "POD KATANCEM" SU NAŠA ODGOVORNOST? Dr Kon progovorio o opcijama za rad

Kon kaže da je situacija u Beogradu katastrofalna i da su trenutne mere neprihvatljive.

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon naglašava da trenutna situacija ne može da se ignoriše i da su na snazi neadekvatne mere.

- U Beogradu je situacija katastrofalna, popunjenost bolnica je sve veća, ugrožena je i sama vakcinacija. Kad je masovno prisustvo zaražavanja smanjujete brzninu vakcinacije. Nije vakcinisano milion i po ljudi, već je obe dozu primilo ispod >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 600.000 - rekao je Kon.

Kon ističe da je Medicinski deo Kriznog štaba uradio sve što je mogao i da su u ovom trenutku neprihvatljive "ovako blage mere".

- Svi se zagrcnemo kad treba da pričamo o vanrednom stanju. Svi se sećaju policijskog časa, ali daleko smo od uvođenja takvog stanja. Totalno zaključavanje sa policijskim časom bi rešilo problem, ali svi znamo da to nije adekvatno - kazao je Kon i istakao da ćemo u narednih nedelju do deset dana imati porast broja zaraženih.

- Imaćemo taj eksponencijalni porast koji smo se sve vreme trudili da izbegnemo - kaže Kon.

Kon kaže da će se na narednoj sednici tražiti zatvaranje svih kafića i restorana na sedam dana.

- Što se policisjkog časa tiče to dolazi na red sa uvedenim vanrednim stanjem. Ako nema vanrednog stanja onda nam jedino ostaje skraćenje radnog vremena. Potpuno zatvaranje svih kafića i restorana u trajanju od minimum sedam dana. Smatramo da je to apsolutni minimum, ne sme se ići na niže od toga, ali videćemo. Nismo dovoljno kompetentni kao lekari da odlučujemo o tako ozbiljnim stvarima. Svi zdravstveni radnici ne mogu da izdrže taj pritisak, na ivici su. Ako se ništa ne uradi, sistem ne može da opstane - naglasio je epidemiolog.

Komentarišući slučaj Vranjanca Slađana Antića, kome je prvo data vakcina kompanije "Fajzer", a potom je greškom revakcinisan kineskom vakcinom, Kon je rekao da to "nije smelo da desi".

Istakao je i da su oni koji su primili dve doze vakcine, za ovu sezonu bezbedni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.