Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 18.Mar.2010, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još dve nedelje za registraciju poljoprivrednih gazdinstava

BEOGRAD - Poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji ostalo je još tačno 14 dana za upis novih gazdinstava ili obnovu registracije već postojećih gazdinstava, jer rok za registraciju ističe 31. marta.

Proces registracije i obnove registracije gazdinstava je pojednostavljen - registrovana poljoprivredna gazdinstva će od ove godine prijavljivati samo grupe poljoprivrednih kultura koje sade ili seju, a od 2011. godine registracija će se obnavljati samo ako ima nekih promena, saopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je ranije iz Ministarstva poljoprivrede.

Ukoliko gazdinstva nemaju nikakvu promenu u toku prethodne godine, od 2011. godine neće više morati da dolaze u Upravu za trezor, kao što je to dosad bio slučaj.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu da budu fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a registracija se obavlja veoma brzo i gazdinstva ne plaćaju nikakvu naknadu ni za upis novog gazdinstva, ni za obnovu registracije postojećeg.

Da bi se registrovalo poljoprivredno gazdinstvo, neophodno je da u njemu postoji najmanje pola hektara obradive zemlje.

Ukoliko poljoprivrednici ili pravna lica žele da se upišu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, neophodno je da se obrate lokalnoj filijali Uprave za trezor, gde će dobiti sve neophodne podatke i formulare koje je neophodno ispuniti.

Ministarstvo poljoprivrede je prvi put uspostavilo Registar poljoprivrednih gazdinstava 2005. godine, kako bi se prikupili svi bitni podaci koji se koriste za planiranje mera u oblasti poljoprivrede, lakšu komunikaciju sa poljoprivrednicima i podaci na osnovu kojih poljoprivrednik ostvaruje pravo na subvencije.

Iz navedenih razloga, od ključne važnosti za poljoprivredna gazdinstva je da prijave tačne podatke u Registar poljoprivrednih gazdinstava, jer u suprotnom mogu da izgube pravo na pojedine subvencije, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.