Izvor: B92, 25.Jun.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još bez otkupnih cena pšenice

Beograd -- Žetva pšenice je počela, ali se otkupne cene još ne znaju zbog nestabilnosti na svetskim berzama i specifičnih domaćih uslova tako da seljaci žanju u potpunoj neizvesnosti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Slobodan Milosavljević izjavio je da država neće određivati cenu pšenice ovogodišnjeg roda, već će ona biti formirana na tržištu, a da bi, prema njegovoj ličnoj proceni, mogla da bude od 16 do 18 dinara po kilogramu.

Cena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će zavisiti od kvaliteta, transportnih i nekih drugih troškova, ali bi trebalo da se kreće u tim okvirima, što je za nekoliko dinara po kilogramu viša cena nego u zemljama u okruženju, kazao je Milosavljević u Vladi Srbije.

On je rekao da, kao resorni ministar, apeluje na kupce pšenice da prilikom određivanja cene ispoštuju trud, rad i troškove proizvođača.

Inače, otkupne cene pšenice se obično znaju mesec dana unapred, međutim, ove sezone najveći otkupljivači u Srbiji još nisu izašli sa cenom.

U severnoj i srednjoj Bačkoj pšenica se već žanje, danas će žetva početi i u Banatu i Sremu, a poljoprivrednici južno od Save i Dunava će najverovatnije kositi pšenicu za nedelju dana. Iznad ili ispod žita, tek mnoge stvari u vezi sa ovogodišnjim rodom pšenice prilično su nejasne.

Izgleda da niko nema poverenja u zvanične podatke o posejanim površinama: od oko 420.000 hektara - po procenama analitičara, možda nešto ispod 400.000. Nema se poverenja ni u to koliki će biti prinosi: izgleda da će biti natprosečni, ali da će veoma varirati od parcele do parcele.

Međutim, ono što je najmanje poznato u ovom momentu jeste cena. "Niko ne sme da izađe sa cenom, svi još uvek opipavaju tržište", kaže direktor Produktne berze Žarko Galetin.

U Srbiji postoji svega nekoliko velikih "igrača" koji otkupljuju pšenicu – MK komerc, Delta, Matijević agrar, Danubius, Nicko, Invej.

Kogod od njih izađe prvi – rizikuje da ponudi ili premalo, što bi značilo da će drugi otkupiti pšenicu, ili previše, što znači da će biti na gubitku u odnosu na ostale.

U toj pat poziciji, uz nestabilnost na svetskom tržištu, pojavile su se glasine da će se mlinari dogovoriti da otkupljuju po 15,50 dinara – što poljoprivrednici ocenjuju kao neprihvatljivo, a uz to optužuju najveće mlinare da zajednički nameštaju cene odbijanjem da daju zvaničnu ponudu.

Posle prošlogodišnje žetve, pšenica je otkupljivana od seljaka po 10,40 dinara, a nekoliko meseci kasnije koštala je 200 odsto više. Poljoprivrednici se plaše da je slična situacija moguća i ove godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milosavljević: Cena pšenice od 16 do 18 dinara za kilogram

Izvor: Blic, 25.Jun.2008

Ministar poljoprivrede Srbije Slobodan Milosavljević procenio je danas da bi cena pšenice trebalo da iznosi od 16 do 18 dinara za kilogram, ali je istakao da država ipak neće određivati cenu žita, već to treba da učini tržište....."Žetva pšenice je počela dobro, a prinosi su veći od predviđenih,...

Nastavak na Blic...

Srpska malina skupa inostranim kupcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2008, 11:37

BEOGRAD - Zbog visoke otkupne cene maline ovogodišnjeg roda, koja se kreće od 130 do 160 dinara po kilogramu, Srbija bi mogla da ostane bez kupaca u inostranstvu, koji su prerađivali domaću malinu, izjavila je danas Tanjugu direktor Poslovne zajednice za voće i povrće Evica Mihaljević...Otkupna...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.