Srpska malina skupa inostranim kupcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska malina skupa inostranim kupcima

BEOGRAD - Zbog visoke otkupne cene maline ovogodišnjeg roda, koja se kreće od 130 do 160 dinara po kilogramu, Srbija bi mogla da ostane bez kupaca u inostranstvu, koji su prerađivali domaću malinu, izjavila je danas Tanjugu direktor Poslovne zajednice za voće i povrće Evica Mihaljević.

Otkupna cena je visoka i postoji bojazan da tržište neće da prihvati tu cenu, a već ima i par otkazanih ugovora sa kupcima iz inostranstva, istakla je ona.

"Kupci su stali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ne reaguju na tu cenu", kazala je ona i dodala da je cena maline u prodaji čak 80 odsto viša nego prošle godine.

Mihaljevićeva je naglasila da je otkup maline počeo "euforično" što nije dobro ni za proizvođače ni za prerađivače, a zbog visoke otkupne cene Srbija bi mogla da izgubi tržište jer evropska industrija traži "stabilnost u snabdevanju".

Ona je podsetila da je prošle godine podbacio rod u Čileu i Poljskoj, pa je Srbija bila dominantna na tržištu maline, ali je ove godine rod u tim zemljama dobar, što znatno menja poziciju Srbije na tržištu.

Mihaljevićeva je rekla da je do sada Srbija izvozila 95 odsto ukupno proizvedene maline i dodala da je ovogodišnji rod za 15 do 20 odsto manji od prošlogodišnjeg, a prema njenim rečima, podbacio je i rod višnje, koji je ove godine 25 do 30 odsto manji nego lane.

Otkup višnje je pri kraju, otkupna cena se kreće od 28 do 35 dinara za kilogram i oko 80 odsto višnje ovogodišnjeg roda će u zamrznutom obliku, ili kao koncentrat, biti izvezeno na evropsko tržište.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.