Javnim nabavkama moguća ušteda od 600 miliona evra

Izvor: Blic, 26.Mar.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javnim nabavkama moguća ušteda od 600 miliona evra

Na javne nabavke država godišnje troši četiri milijarde evra, a boljom organizacijom moguće je uštedeti od 400 do 600 miliona evra, što bi bilo značajno za građane posebno u periodu krize - smatra ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort.

To što je ambasador nazvao bolja organizacija, zapravo je korupcija zbog koje se prema izjavama direktora Uprave za javne nabavke Predraga Jovanovića gubi oko 800 miliona evra.

Vordsvort ističe da je Srbiji potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „poboljšanje organizacije sistema javnih nabavki, posebno zbog evropskih integracija Srbije". Kaže da se u njegovoj zemlji u ove svrhe troši oko 150 milijardi funti.

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović najavljuje da će se, u predstojećem periodu, Uprava oslanjati na međunarodnu podršku, što će biti glavni oslonac za reformu ovog sistema.

Slobodan Ilić, državni sekretar u Ministarstvu finansija, tvrdi da je Vlada opredeljena da unapredi sistem javnih nabavki.

- U prvoj godini primene Zakona o javnim nabavkama najčešće primedbe odnosile su se na diskriminaciju ponuđača, tako što su naručioci javnih nabavki postavljali određene uslove koje su samo pojedini ponuđači mogli da ispune - kaže Ilić.

Drugo su zahtevi za izuze­će od primene zakona pod izgovorom hitnosti postupka.

Ilić najavljuje plan Ministarstva finansija koje će se usredsrediti na obuku i sertifikaciju ljudi koji rade u sistemu javnih nabavki.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.