Izvoz hrvatskih vina porastao 22 posto

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Feb.2019, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz hrvatskih vina porastao 22 posto

ZAGREB - Više od šezdeset proizvođača malvazija, dvadesetak proizvođača autohtonih sorti Bregovite Hrvatske i žlahtine, predstavili su novu berbu na osmom En Primeuru koji se održava u zagrebačkom hotelu Esplanade u suorganizaciji HGK i Udruge Vinistra.

Ugostitelji, sommelieri, vlasnici vinoteka, distributeri, hotelijeri i vinski kritičari na jednoj od najatraktivnijih vinskih manifestacija do 19 sati imaju priliku kušati vina u ranoj fazi.

"Rast ugleda naših >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << vina sada se već može vidjeti i kroz brojke. Izvoz vina u 2018. godini porastao je za više od 22 posto u prvih 11 mjeseci, u odnosu na prethodnu godinu, u segmentu vina više cjenovne kategorije – pjenušaca i vina u bocama. Budući da je malvazija jedno od omiljenih vina turista, očekujem da će upravo vina dati svoj doprinos i turističkoj ponudi i identitetu Hrvatske. Često govorimo kako treba brendirati Hrvatsku kao vinsku zemlju, i produljiti turističku sezonu, u čemu upravo Istra može poslužiti kao uzor,'' rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević na svečanom otvorenju

Dodao je da će HGK i dalje kroz Udruženje vinarstva HGK i pomoću nacionalnoga brenda Vina Croatia – vina mosaica, raditi na međunarodnoj promociji vina.

"Ovo je jedinstvena prigoda da se na jednom mjestu upoznaju s karakteristikama nove berbe, a 2018. je dala vina velikoga potencijala i visoke kvalitete. Ocijenio bih je kao vrlo dobru do odličnu, izdašniju što se količine tiče te meteorološki povoljnu, stoga danas imamo priliku kušati tipične malvazije s izraženom voćnošću i svježinom te punim tijelom", kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, Udruge vinara i vinogradara Istre.

"Najveći broj vinara do sada na En Primeuru potvrđuje da ova jedinstvena manifestacija, koju smo prvi puta organizirali još 2012., iz godine u godinu raste. Raduje me što nam svake godine dolazi i sve veći broj ugostitelja, sommeliera, distributera, ali i ljubitelja vina koji uživaju u malvazijama iz svih dijelova Istre,'' dodao je Benvenuti.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.