Iznenađenje? EK odobrila: Priznajemo da je neophodno

Izvor: B92, 20.Jan.2024, 09:55

Iznenađenje? EK odobrila: "Priznajemo da je neophodno"

Evropska komisija je odobrila sredstva za podršku sektoru proizvodnje kukuruza koja je predložila poljska vlada.

EK je priznala da je ova mera neophodna i proporcionalna imajući u vidu rizike sa kojima se suočavaju poljski farmeri u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine.

"Evropska komisija je odobrila oko 230 miliona evra za podršku poljskom sektoru proizvodnje kukuruza u kontekstu rata Rusije protiv Ukrajine...Ova podrška će se sastojati od ograničenog iznosa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomoći u obliku direktnih grantova. Ova inicijativa je namenjena proizvođačima kukuruza koji su u opasnosti od finansijske likvidnosti zbog poteškoća na poljoprivrednom tržištu, koje je izazvao ruski rat protiv Ukrajine", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EU.

Kako se dodaje, državna pomoć ne bi trebalo da prelazi 280.000 evra za svakog primaoca i trebalo bi da bude isplaćena u grantovima najkasnije do 30. juna 2024. godine.

Evropska komisija je zaključila da je ova šema "neophodna, odgovarajuća i proporcionalna" za ispravljanje ozbiljnih nepravilnosti u privredi zemlje članice saglasno pravilima EU o državnoj pomoći.

Poljski ministar poljoprivrede Česlav Sekerski nedavno je izjavio da, nakon što je Evropska komisija odbila zahtev Poljske za uvođenje carina na ukrajinske poljoprivredne proizvode, Varšava namerava da uvede regionalne mehanizme zaštite od negativnih posledica priliva poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine na poljsko tržište.

On je naglasio da Poljska vodi interne konsultacije u vezi sa uvođenjem dozvola za izvoz poljoprivrednih dobara, koje je predložila ukrajinska strana.

Prethodna poljska vlada Mateuša Moravjeckog jednostrano je uvela embargo na uvoz ukrajinskog žita (pšenice, kukuruza, uljane repice, suncokreta) u Poljsku 15. septembra prošle godine nakon što je Evropska komisija odbila da produži ovu zabranu na nivou EU.

Nova vlada Donalda Tuska odlučila je da još ne ukida ovaj embargo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.