Italijani žele da grade fabriku fotonaponskih panela u Srbiji

Izvor: TvojPortal.com, 25.Feb.2012, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijani žele da grade fabriku fotonaponskih panela u Srbiji

/bizlife.rs/ Luksemburška kompanija "Securum Equity Partners", koja namerava da u Srbiji sagradi najveći solarni park na svetu, potpisala je u februaru 2012. ugovor sa italijanskom proizvođačem fotonaponskih panela - firmom "MX Group", ugovor koji se odnosi na nabavku komponenata za ovaj projekat.Predstavnik "MX Group" Karmelito Denaro najavio je da ova kompanija razmatra mogućnost da u Srbiji otvori fabriku za proizvodnju fotonaponskih panela, kako za ovaj projekat tako i za izvoz, piše Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << />

Ugovor između "Securum Equity Partners Europe" i "MX Group", trećeg po veličini proizvođača fotonaponskih panela u Evropi, predstavlja najveću nabavku fotonaponske komponentistike ikada realizovanu u svetu i vredan je 1,75 mlrd EUR.
Zahvaljujući pozitivnom odgovoru institucija Republike Srbije, razmatrane su i mogućnosti otvaranja fabrike u Srbiji za proizvodnju fotonaponskih panela. Iz "MX Group" naveli su da razmatraju mogućnosti za kapacitete buduće proizvodnje (zavisno od uslova koji će im biti ponuđeni), te da bi mogli imati godišnji promet od 40 do 70 mil EUR, a na tom poslu bilo bi zaposleno oko 80 ljudi.
"Securum Equity Partners Europe" planira da u Srbiji gradi solarni park u koji će biti uloženo oko dve 2 mlrd EUR, što je potvrdilo i Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.
- Ovo je najveći projekat izgradnje solarnog parka na svetu, koji će predstavljati jedinstvenu energetsku celinu. Izgradnja će trajati od tri do pet godina i zaposliće između 2.500 i 3.000 ljudi - potvrdio je državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Bojan Đurić, prilikom predstavljanja tog investicionog projekta iz oblasti obnovljivih izvora energije.
"Securum Equity Partners" potpisao je 17. novembra prošle godine sa Vladom Srbije Okvirni sporazum za realizaciju investicionog projekta u obnovljive izvore energije, i to za izgradnju 100 fotonaponskih polja, ukupne instalirane snage od 1.000 MW.

*izvor: www.tanjug.rs

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.