Inflacija na kraju godine oko šest odsto

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 17.Feb.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija na kraju godine oko šest odsto

BEOGRAD - Značajniji pad inflacije u Srbiji očekuje se u drugoj polovini godine, tako da bi se krajem 2011. inflacija kretala na nivou od oko šest odsto, izjavio je viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković.

Na predstavljanju najnovijeg Izveštaja o inflaciji, Marković je istakao da se očekuje da će međugodišnja inflacija dostići vrh krajem prvog tromesečja ili početkom drugog, a zatim se u drugoj polovini godine očekuje i njen pad.

"Mere monetarne politike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i očekivana stabilizacija cena hrane sa novom poljoprivrednom sezonom, trebalo bi da dovedu do pada inflacije u drugoj polovini 2011. i njenog postepenog približavanja cilju koji za kraj godine iznosi 4,5 plus minus 1,5 odsto, precizirao je on.

Marković je naglasio da se ključni rizici u ovoj projekciji inflacije odnose na moguće brže povećanje zarada u javnom sektoru, rast regulisanih cena i cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, kao i brži od očekivanog pad ili rast premije rizika Srbije.

Stav Narodne banke Srbije je da bi naša zemlja, posle završetka postojećeg stend baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, trebalo da uđe u aranžman iz predostrožnosti sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, izjavio je danas viceguverner centralne banke Bojan Marković.

On je precizirao da je Srbija u poslednje vreme povukla samo deo tranši kredita od MMF-a tako da joj nisu potrebna kreditna sredstva kroz novi aranžman, koliko mogućnost da može da ih povuče ako se desi nešto nepredviđeno.

- Srbija je u svetskim razmeram relativno mala zemlja i ne postoji mnogo eminenetnih svetskih analitičara koji se bave razvojem ekonomske situacije u Srbiji, pa bi kontrolna uloga MMF-a bila značajna za strane investitore koji žele da ulažu u Srbiju - rekao je Marković.

Marković je istakao da prisustvo MMF-a smanjuje neizvesnosti i premiju rizika zemlje, što čini jeftinijim zaduživanje države i privrede.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.