Igor Jurić: I porodice ubijene dece su u doživotnom zatvoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2019, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igor Jurić: I porodice ubijene dece su u doživotnom zatvoru

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić pozvao je danas sudije da razumeju porodice ubijene dece i da se ne libe da u budućnosti izriču kaznu doživotnog zatvora koja od sutra počinje da se primenjuje, a usvojena je na inicijativu ove fondacije.

"Ja ne mogu s vama da govorim o pravu, ali ja sam otac ubijene devojčice pred kojom je bila budućnost... o tome mogu da vam pričam" , rekao je Jurić na svečanoj sednici Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << napomenuo da je svestan da će ova kazna doživotnog zatvora biti velika odgovornost za sudije, jer su i oni emotivni ljudi.

"Ali, i mi porodice ubijene dece smo osuđeni na doživotni zatvor. Vi morate da budete odgovorni i da osudite ubice naše dece" , rekao je Jurić.

Sudija Ivana Josifović iz Udruženja sudija i tužilaca rekla je novinarima da su suđe dužne da primenjuju zakon od kada on stupi na snagu i da odgovore na svaki zadatak koji se stavi ispred njih, pa tako i na nove odredbe u Krivičnog zakoniku (među kojima je i kazna doživotnog zatvora za najbrutalnija krivična dela).

"Svakako će biti jedan period prilagođavanja sudske prakse u tom pogledu, međutim sud će imati u vidu da je KZ-om proširena svrha kažnjavanja, pa tako i sve novine", rekla je Josifovićeva.

Posebno se nada da će se ubrzo videti efekat izmena zakona koje se tiču "drugog i trećeg udarca", koje bi, prema njenom mišljenju, mogle da daju veoma brzo i veoma dobre rezultate.

"Mislim da se time ne zadire u pravo sudije na diskrecionu ocenu i slobodno sudijsko uverenje, ali sudije su dužne da poštuju propise koji su doneti od strane zakonodavne vlasti i tu nema dileme. Sudije će i dalje u okviru svog slobodnog uverenja odmeravati kaznu onako kako misle da će u najboljoj meri ispuniti svrhu kažnjavanja", smatra Josifovićeva.

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Nenad Stefanović kaže da Udruženje očekuje i izmene Zakona o krivičnom postupku koje će definitivno definisati rukovodeću uslogu tužilaštva u istrazi u odnosu na policiju, koja je izvršni organ.

"Mi ćemo na tome insistirati jer smatramo da samo rukovodeća uloga tužilaštva, u skladu sa zakonom, u istrazi donosi odgovarajuće dokaze koji će biti temelj donošenja presude", rekao je novinarima Stefanović.

Što se tiče primene izmena KZ-a i odmeravanja sankcija, to je u nadležnosti sudova, napomenuo Stefanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.