I najveći se otimaju za dobru njivu

Izvor: B92, 28.Dec.2014, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I najveći se otimaju za dobru njivu

Nema ni puno zemlje, ni pune staje, ali bi najviše kupaca volelo njime da gazduje.

Oko 400 hektara poljoprivrednog preduzeća “7. juli” iz Siriga vodi se velika bitka u aktuelnoj privatizaciji više od petsto firmi za koje je država oglasila prodaju. Zašto je baš siriški kombinat agrobiznismenima zapeo za oko?

Jedan je odgovor - svi bi voleli da stave šapu na izuzetno parče najkvalitetnije vojvođanske zemlje koja se, uz to, naslanja i na autoput.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Stoga ne čudi to da su se čak 22 investitora javila Agenciji za privatizaciju s namerom da kupe ovo dobro, te je ono, izgleda, najpopularnije od svih u ovoj branši. Recimo, za poljoprivredni kombinat “Dolovo” kod Pančeva pisma o zainteresovanosti poslalo je 12 kupaca, za “Graničar” iz Gakova 11, a za siriški kombinat – dvaput više. Želeli bi “7. juli” pod svoje da uzmu I naši biznismeni, i najveći i oni manji, ima tu i stranaca - Bugara i Mađara, a još ranije su ga bezecovali Kinezi i Italijani.

Naime, kako je objavljeno pre nekoliko dana, među 11 srpskih preduzeća za koja je 18 kineskih kompanija poslalo pisma o zainteresovanosti za privatizaciju, pet je iz Vojvodine. A među tih pet, tri su poljoprivredna - "Bačka” a. d. iz Sivca, koje u svom vlasništvu ima 3.666 hektara zemljišta, “Graničar” iz Gakova, koji obrađuje oko 4.000 hektara, i to uglavnom državnih njiva, i na kraju - “7. juli”, kojem je nakon restitucije i inih peripetija u vlasništvu ostalo 390 hektara. Pri tome su za Sirižane zainteresovane da dve kineske firme, i to "Shandong njanbao group” i "Shandong art agriculture”.

I pre par meseci “7. juli” takođe je bio u centru pažnje, jer je baš na njegovim njivama trebalo da nikne prva plantaža lešnika italijanske kompanije "Ferero” u Srbiji.

Dakle, i ovaj svetski gigant konditorske industrije nameračio se bio baš na siriške njive, na kojima je nameravao da početkom jeseni podigne matični zasad leske i razvije rasadničarsku proizvodnju koja bi davala reprodukcioni sadni materijal za podizanje novih plantažnih zasada. Rečeno je tada da će nove plantaže podizati proizvođači u Srbiji nabavljajući sadnice pod povoljnijim uslovima uz finansijsku podršku države, istovremeno razvijajući kooperantske odnose sa italijanskom kompanijom koja bi kasnije od njih otkupljivala lešnik.

Angažovani su razni stručnjaci, od voćara do pravnika, u resornom ministarstvu osnovana je “radna grupa za lešnike”, ali, izgleda, dalje se nije maklo.

Elem, “7. juli” čeka kupca, a zaposleni i rukovodstvo nadaju se da će sve biti završeno za tri-četiri meseca...

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.