Hoće li se održati trend povećane tražnje domaćih proizvoda?

Izvor: B92, 12.Maj.2020, 17:13

Hoće li se održati trend povećane tražnje domaćih proizvoda?

Beograd -- Snabdevanje tokom krize izazvane epidemijom kovida 19 podsetilo je na višestruki značaj proizvoda koji bi se nazvao u potpunosti domaćim.

Nužne prilike učinile su vidljivijim mnogobrojne plaforme za promociju i prodaju domaćih proizvoda, rečeno je na danas održanoj sedmoj panel-diskusiji u okviru inicijative "Svet hoće domaće".

Na panelu koji je održan pod nazivom "Kupujmo domaće: fraza ili stvarnost?" konstatovano je da je, kako bi povećana tražnja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << domaćih proizvoda postala realnost potrebno da se stalno radi na promociji kapaciteta domaće industrije hrane.

Zaključeno je da bi trebalo pomoći proizvođačima da unaprede svoja poslovna znanja i veštine koje se odnose na plasman, promociju, marketing, dostupnost robe i kvalitet pakovanja.

"Značaj proizvoda koji bi se nazvao u potpunosti domaćim je višestruk i ogleda se u podizanju kapaciteta domaćeg dobavljača sirovine i kreiranju dodatne vrednosti koja ostaje u zemlji i multiplikuje kapacitete, pre svega srpske prehrambene industrije", rekao je savetnik predsednika Privredne komore Srbije Veljko Jovanović.

On je dodao da maloprodaja prati tražnju i da kreiranje svesti kod potrošača treba da bude u fokusu u narednom periodu.

"Potrošač treba da zna da kupovinom domaćeg ulaže u sebe i svoju zemlju", rekao je Jovanović.

Učesnici panela su se saglasili da pojedinačne inicijative daju rezultate, ali je potreban konstantan rad na promociji domaćih proizvoda i edukacijii i proizvođača i potrošača kako bi se postigli dugoročni efekti

U diskusiji, koja je održana u okviru USAID-ovog projekta za konkurentnu privredu učestvovali su i generalni direktor Gomeksa Goran Kovačević, osnivač inicijative "Kupujmo iz Srbije" Milica Čalija i Ivana Antonijević, savetnica za ruralni razvoj i turizam Regionalne razvojne agencija Braničevo - Podunavlje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.