HLADAN TUŠ ZA BRISEL IZ OPEC-A: Ima li uopšte zamene za rusku naftu?

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Apr.2022, 08:40

"HLADAN TUŠ" ZA BRISEL IZ OPEC-A: Ima li uopšte zamene za rusku naftu?

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je poručila Evropskoj uniji da trenutne i buduće sankcije Rusiji mogu stvoriti jedan od najvećih šokova na tržištu nafte te da taj savez ne može zameniti ruske količine i neće povećati svoju proizvodnju.

U vreme dok Brisel planira nove sankcije ruskom energetskom sektoru, dok Nemci tvrde da ima zamene ruskoj nafti, zvaničnici EU-a u Beču su održali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sastanak s predstavnicima OPEC-a usled poziva zapada toj grupi od 13 država da poveća proizvodnju.

- Moglo bi doći do gubitka od 7 miliona barela ruske nafte i drugih energenata dnevno, zbog trenutnih i budućih sankcija i drugih radnji - rekao je glavni sekretar OPEC-a Mohammad Barkindo.

Uzevši u obzir trenutno stanje u sektoru, nastavio je Nigerijac, "bilo bi gotovo nemoguće zameniti gubitak količina te magnitude".

EU je ponovno pozvala države OPEC-a da razmotri povećanje proizvodnje kako bi se ublažio rast cene, rekao je predstavnik Evropske komisije Rojters.

Predstavnici Unije OPEC-u su naglasili da taj savez ima odgovornost osigurati ravnotežu na tržištima energenata, kazao je predstavnik EK-a, prenosi Bankar.me.

Energetski savez dosad je odbio pozive SAD-a i Međunarodne agencije za energiju da poveća svoju proizvodnju da bi se ublažio rast cena koji je prošli mesec bio najviši u poslednjih 14 godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.