Grejanje poskupljuje, Vlada duguje

Izvor: B92, Beta, 02.Nov.2010, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grejanje poskupljuje, Vlada duguje

Beograd -- Posle Beograda, u Udruženju toplana očekuju da grejanje poskupi i u ostalim gradovima. Vlada Srbije jedan od najvećih dužnika za grejanje.

Pošto je stanovnike glavnog grada pogodilo još jedno u nizu poskupljenja, ovoga puta grejanja za 30 odsto, nadležni su o tome javnosti ponudili objašnjenje.

"Beogradske elektrane", koje su u Srbiji prve podigle cene, tvrde da je to bilo neminovno zbog sve veće razlike između cena grejanja i energenata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Istovremeno, resorni ministar Škundrić je stavom da je poskupljenje u nadležnosti lokalnih samouprava, sa Vlade koja inače spada u najveće dužnike, za to skinuo odgovornost.

Ono što je beograđanima preostalo je da smisle gde će naći novac za kubni metar gasa koji sada, umesto 64, košta 83,68 dinara.

Poskupljenje grejanja u glavnom gradu, u "Beogradskim elektranama” pravdaju poskupljenjem tog energenta u protekloj sezoni za 50 odsto.

U tom preduzeću tvrde da se bez podizanja cene ne bi moglo obezbediti kvalitetno grejanje.

Zamenik direktora "Beogradskih elektrana” Nenad Đakovac negirao je da su za poskupljenje odgovorne neplatiše, označivši pri tom Vladu Srbije kao jednog od velikih dužnika.

"Nemamo nikakav problem da kažemo da zgrada Vlade Republike Srbije, to su adrese u Nemanjinoj ulici i adrese na Novom Beogradu, duguju više od 60 miliona dinara. Takođe, nemamo nikakav problem da, ako se dugovanja ne izmire i te zgrade isključimo”, poručuje on.

"Mi smo uputili svima poslednje opomene pred isključenje, sa ponovo datom tom mogućnošću da izmire dugovanja na rate i očekujemo odgovore. Odziv je dobar, čekaćemo još nekoliko dana, a onda ćemo isključivati”, najavljuje Đakovac.

U Vladi Srbije su za B92 potvrdili da duguju novac za grejanje. Šef biroa za komunikacije Milivoje Mihajlović izjavio je za B92 da se radi o nešto manjoj sumi od 60 miliona dinara i da bi račun uskoro trebalo da bude izmiren.

"Vlada Srbije duguje 'Beogradskim elektranama’ tačno 50.233.000 dinara za grejanje. Do zastoja u plaćanju je došlo je zbog smanjenog budžeta Uprave za zajedničke poslove koja izmiruje račune za grejanje u zgradama Vlade. Ja očekujem da će uskoro biti pronađeno rešenje i da će dug biti ubrzo izmiren”, kaže Mihajlović.

"Odbacivanje odgovornosti Vlade"

Istovremeno, u Udruženju toplana, posle Beograda, očekuju da grejanje poskupi i u ostalim gradovima. U Pirotu se to već dogodilo, a cena je veća za 10 odsto.

Resorni ministar Petar Škindrić ranije je istakao da su takve odluke isključivo u nadležnosti lokalnih samouprava.

Takav stav, urednica "Balkan magazina” Jelica Putniković ocenjuje kao puko odbacivanje odgovornosti Vlade za poskupljenje koje je opteretilo mnoge građane prestonice.

"Zapravo su bile izjave neće poskupeti gas do Nove godine, struja do kraja grejne sezone ili kraja godine. Za toplane je uvek bio izgovor da je to na loklanim samoupravama”, podseća ona.

"Očigledno Vlada na sebe nije htela da preuzme taj nemili zadatak da ljudima kaže da se računi za grejanje moraju povećati. Na kraju, odluka o poskupljenju u Beogradu je doneta kada su grejna sezona i zima uveliko počeli”, kaže Putnikovićeva.

Ona je uverena i da je krajnje vreme proveriti poslovanje kompanije "Srbijagas”, glavnog distributera gasa na teritoriji Srbije.

"Državna revizorska institucija mislim da je mogla da kontroliše 'Srbijagas’. Istovremeno, postavlja se i pitanje racionalizacije. Gradske toplane mogu da se racionalizuju. Mi u Beogradu imamo star sistem, cevi koje pucaju”, upozorava Putnikovićeva.

"Konačno moraju se doneti socijalne karte, da se samo onima koji su zaista ekonomski ugroženi pomogne u plaćanju računa, a ostali da plate onoliko koliko su potrošili. Tu dolazimo i do potrebe za ugrađivanjem merača toplotne energije, pa vi ako nećete da platite ovu cenu za sve prostrorije, ne morate da grejete ceo stan”, kaže ona.

Inače, Gradska uprava najavila je da će obezbediti dodatne subvencije za nasiromašnije Beograđane koje će omogućiti da njihovi računi za grejanje ostanu isti.

Subvencije mogu da očekuju i zdravstvene ustanove i objekti koje koriste deca predškolskog i školskog uzrasta.

O ovoj temi možete čitati i na našoj stranici Biz.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.