Grejanje u Beogradu skuplje 30 odsto

Izvor: Studio B, 01.Nov.2010, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grejanje u Beogradu skuplje 30 odsto

Grejanje u Beogradu poskupljuje 30 odsto, saopšteno iz Gradske uprave grada Beograda.

Grad Beograd čekao je više od godinu dana na konkretan potez Vlade Republike Srbije koji bi pomogao da se reše odnosi između grada i „Srbijagasa" i kojim bi se jasno formulisao način formiranja cena gasa, kao i cena usluge daljinskog grejanja. Umesto očekivanih odluka Vlade, „Beogradskim elektranama" su iz meseca u mesec stizali sve veći računi za gas, pa je tako ovaj energent >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za godinu dana poskupeo 50 odsto. Takva cena gasa primorala je grad Beograd da donese odluku o povećanju cena grejanja za 30 odsto. Da takva odluka nije doneta, „Beogradske elektrane" bi za nekoliko meseci uvećale već ionako veliki minus na svom računu, što bi za posledicu imalo ugrožavanje redovnog grejanja građana Beograda.

Cena od 77,48 dinara po kvadratnom metru napravljena je na osnovu cene gasa od 35 dinara, što je manje od 38 dinara koliko „Beogradske elektrane" trenutno plaćaju ovaj energent. Grad Beograd očekuje od Vlade Republike Srbije smanjenje trenutne cena gasa do nivoa takozvane „nulte" cene, odnosno cene koja je dovoljna za pokrivanje svih realnih troškova koje „Srbijagas" ima. Smatramo da je u sadašnjem vremenu nekorektno da „Srbijagas" zarađuje na gasu koji isporučuje toplanama, jer se na taj način dodatno ekonomski opterećuju svi koji koriste uslugu centralnog grejanja. Grad Beograd smatra da takva, „nulta cena" ne prelazi 35 dinara. Ukoliko cena koju „Srbijagas" odredi za kubni metar gasa bude niža od 35 dinara, grejanje bi u Beogradu pojeftinilo srazmerno tom smanjenju.

Grad Beograd će obezbediti dodatne subvencije za najsiromašnije sugrađane, zahvaljujući kojima će njihovi računi za grejanje ostati isti kakvi su bili i pre poskupljenja. S druge strane, od „Beogradskih elektrana" se očekuje da svi oni koji koriste usluge grejanje, a za to ne plaćaju i time ugrožavaju sistem, budu isključeni sa sistema daljinskog grejanja, bez obira na to o kojim se institucijama, kompanijama ili pojedincima radi. Uprkos svim problemima sa kojima se suočava, grad Beograd će pokazati razuman stepen tolerancije prema zdravstvenim ustanovama i objektima koje koriste deca predškolskog i školskog uzrasta.

Gradonačelnik je zvanično obavestio menadžment i zaposlene u „Beogradskim elektranama" da kvalitet grejanja tokom oktobra nije bio na zadovoljavajućem nivou i da će njihov rad ubuduće biti posebno nadziran, kao i da će, ukoliko se situacija ne popravi, biti preduzete mere koje će obezbediti kvalitetno grejanje, bez obzira na vremenske uslove.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poskupljenje grejanja neizbežno

Izvor: B92, 01.Nov.2010

Beograd -- Poskupljenje grejanja u Beogradu za 30 odsto su udar na standard građana, ali da je korekcija cene bila neizbežna, tvrdi Miladin Kovačević...Zamenik direktora Zavoda za statistiku objašnjava da je "skok cene bio neizbežan i da se mogao očekivati"...Kovačević smatra da će cene grejanja...

Nastavak na B92...

PAPRENO: GREJANJE "SKOČILO" ZA TREĆINU

Izvor: Kurir, 02.Nov.2010, 08:02

BEOGRAD - Cena grejanja će zagrejati Beograđane! Skupština grada Beograda odlučila je da od 1. novembra daljinsko grejanje Beograđani plaćaju 30 odsto skuplje! Odluka je opravdana visokim cenama gasa i nesposobnošću Vlade da se sa „Srbijagasom“ dogovori o ceni gasa..BEOGRAD - Cena grejanja...

Nastavak na Kurir...

Grejanje duplo skuplje za 3 godine

Izvor: Šumadija Press, 02.Nov.2010

Sa poslednjim poskupljenjem od 30 odsto, cena grejanja je u Beogradu za tri godine udvostručena.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.