PAPRENO: GREJANJE SKOČILO ZA TREĆINU

Izvor: Kurir, 02.Nov.2010, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAPRENO: GREJANJE "SKOČILO" ZA TREĆINU

BEOGRAD - Cena grejanja će zagrejati Beograđane! Skupština grada Beograda odlučila je da od 1. novembra daljinsko grejanje Beograđani plaćaju 30 odsto skuplje! Odluka je opravdana visokim cenama gasa i nesposobnošću Vlade da se sa „Srbijagasom“ dogovori o ceni gasa

BEOGRAD - Cena grejanja će zagrejati Beograđane!

Skupština grada Beograda odlučila je da od 1. novembra daljinsko grejanje Beograđani plaćaju 30 odsto skuplje! Odluka je opravdana visokim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << cenama gasa i nesposobnošću Vlade da se sa „Srbijagasom“ dogovori o ceni gasa.

- Grad Beograd čekao je više od godinu dana da se Vlada i „Srbijagas“ dogovore o načinu formiranja cene gasa, kao i cene usluge daljinskog grejanja. Umesto očekivanih odluka Vlade, „Beogradskim elektranama“ su iz meseca u mesec stizali sve veći računi za gas, pa je tako ovaj energent za godinu dana poskupeo 50 odsto. Takva cena gasa primorala je grad Beograd da donese odluku o povećanju cena grejanja za 30 odsto - saopštila je gradska skupština, gde pride objašnjavaju da bi bez poskupljenja za nekoliko meseci „Beoelektrane“ zapale u tolike dugove da bi redovno grejanje bilo ugroženo.

U Skupštini grada kažu da je „Srbijagasu“ za podmirenje svih troškova dovoljna cena od 35 dinara i smatraju da je nekorektno da ova kompanija zarađuje na gasu koji isporučuje toplanama.

- Cena od 77,48 dinara po kvadratnom metru napravljena je na osnovu cene gasa od 35 dinara, a „Beogradske elektrane“ trenutno plaćaju gas 38 dinara. Ukoliko cena koju „Srbijagas“ odredi bude niža od 35 dinara, grejanje će pojeftiniti srazmerno tom smanjenju - ističu u Skupštini Beograda, gde napominju da će najsiromašniji Beograđani dobiti dodatne subvencije, tako da će njihovi računi za grejanje ostati onoliki koliki su bili i pre poskupljenja.

U Ministarstvu energetike nisu hteli da komentarišu povećanje cena grejanja u Beogradu jer je to, kako kažu, stvar lokalnih samouprava.

- Grejanje je u nadležnosti lokalnih samouprava i one, prema realnim ekonomskim parametrima, imaju pravo da samostalno odlučuju o cenama. Mi se u to ne možemo mešati - kažu u Ministarstvu energetike.

Lučić: Tovar na leđa građana

Vladimir Lučić, predsednik Organizacije za zaštitu potrošača „Eko“, kaže za Kurir da „Beogradske elektrane“ poskupljenjem grejanja od 30 odsto pokušavaju da nadoknade dugove velikih preduzeća.

- I „Beoelektrane“ i EPS povećanjem cena nadoknađuju ogromne dugove velikih preduzeća koje ne mogu da naplate. Tako svoje gubitke tovare na leđa građana - kaže Lučić.

Cena mora da prati cenu gasa

Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana Srbije, kaže da svaki grad za sebe odlučuje o visini cene grejanja i da one moraju pratiti cenu gasa.

- Naš je stav da cene grejanja moraju dostići nivo cena energenata. Upravo zbog ograničenog rasta cena grejanja, dok je cena energenata rasla, došlo je do dispariteta u cenama i toplane su zapale u bezizlaznu situaciju. Mi insistiramo da se utvrdi metodologija po kojoj će se obračunavati cena grejanja, čija je izrada u toku - kaže Lečić.

NS: Harač

Nova Srbija (NS) smatra da je poskupljenje grejanja od 30 odsto novi namet na osiromašene građane Beograda i to bez ikakvog ekonomskog razloga. Prema oceni predsednika Gradskog odbora NS Borislava Borovića, objašnjenje za veće cene grejanja je "netačno i nesuvislo i služi za alibi, u cilju punjenja prazne gradske kase preko leđa Beograđana".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.