Gomilaju stotine milijardi dolara u kešu: Ovo je 7 kompanija sa najviše gotovine na svetu

Izvor: B92, 17.Feb.2024, 11:42

Gomilaju stotine milijardi dolara u kešu: Ovo je 7 kompanija sa najviše gotovine na svetu

Nedavno istraživanje Harvard Business Reviewa otkrilo je da su nebankarske američke kompanije značajno povećale svoje zalihe gotovine nakon pandemije.

Tradicionalno, finansijske institucije kao što su banke drže velike sume gotovine u ruci jer se bave pozajmljivanjem novca.

Nema očiglednog smisla za nebankarske kompanije da gomilaju velike gomile gotovine i prikupljaju samo kamate kada se gotovina može uložiti i doneti profit. Prema najnovijim podacima, ukupne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gotovinske rezerve nebankarskih američkih kompanija iznose neverovatnih 6,9 biliona dolara, što je gotovo ekvivalentno BDP-u Nemačke i Indije zajedno. Danas gotovina predstavlja 1 dolar od svakih 5 dolara ukupne imovine koju drže nebankarske američke firme.

Kako kopamo malo dublje, razlozi za čuvanje gotovinskih rezervi postaju jasniji. Prema analitičarima, kompanije gomilaju gotovinu jer im to pomaže da izbegnu preuranjene neuspehe koji bi mogli desetkovati vrednost dionica. To im omogućava veće investicije i operativnu fleksibilnost. Ekonomije širom sveta sve više postaju zasnovane na znanju. Model "pobednik uzima sve" prilično je rasprostranjen u industrijama širom sveta. Dakle, nebankarske firme gomilaju gotovinu kako bi iskoristile prilike sad ili nikad.

Gotovina takođe predstavlja “jastuk” za premošćavanje vremenske neusklađenosti između generisanja gotovine i iznenadnih potreba za gotovinom. Jednostavnim rečima, daje firmama fleksibilnost da brzo kapitalizuju profitabilne prilike. Međutim, ova priča ima više nivoa, prenosi Investitor.

Održavanje i izgradnja fleksibilnosti za kapitalizaciju profitabilnih prilika je jedna strana medalje kada je u pitanju gomilanje gotovine. Veće gotovinske rezerve omogućavaju kompanijama da izbegnu poreze jer se oni mogu naplatiti samo od dobiti ostvarene investicijama. Pretpostavka da se gotovina ulaže u profitabilna ulaganja, a ne da se prikupljaju samo kamate, ne čini faktor u poreskoj stopi koja se primjenjuje na te dobiti.

Dakle, za kompanije bi imalo smisla da investiraju umjesto da gomilaju gotovinu samo ako je investicija značajno neto pozitivna, uključujući porez. Čak i ako je investicija neto pozitivna nakon oporezivanja, ali bez značajne marže, za kompanije je logičnije da drže gotovinu uz male troškove i iskoriste je kada se ukaže jedinstvena prilika. Zatim, postoji i izuzetak firmi sa subjektivnim vrednovanjem. Ove firme bi mogle imati problema da brzo pristupe kapitalu i tako zadrže veliki dio svoje imovine kao gotovinu u ruci.

Prilično je zanimljivo primetiti da multinacionalne kompanije čiju vrednost generiše prvenstveno njihova intelektualna svojina gomilaju gotovinu. Istraživanje profesora na Kelog školi menadžmenta otkrilo je da rezerve Applea, Alphabeta i Microsofta čine 92% gotovinskih rezervi koje su mogle dokumentovati. Naravno, sve su to tehnološke kompanije i takođe su deo liste najboljih tehnoloških kompanija.

Sve tri kompanije su intenzivno uključene u istraživanje i razvoj. U stvari, prošle godine Microsoft je odgodio povećanje plata svojim zaposlenima, navodeći ulaganje u AI kao jedan od razloga. Vredi napomenuti da se dve od ovih kompanija, Microsoft i Alphabet, međusobno nadmeću za razvoj AI modela. Microsoft je mnogo investirao u Open AI, dok je Alphabet ulagao u projekat Antropic. Sasvim je očigledno da obe kompanije vide revoluciju veštačke inteligencije kao jedinstvenu priliku koju žele da iskoriste.

U 2018. godini, Apple je postavio ambiciozan cilj da dostigne neutralnu poziciju u neto gotovini gde se svaki gotovinski novac uravnotežuje ukupnim dugom. Međutim, prošle godine kompanija je preduzela drastične korake da smanji gomilu neaktivnog novca na kojoj je sedela. Apple je vratio veći deo gotovine deoničarima u obliku otkupa dionica i dividendi.

Ovde je vredno napomenuti da uprkos svom gomilanju gotovine od strane nebankarskih američkih kompanija, finansijski sektor i bankarske institucije imaju najviše gotovine. Ovo je očigledno na našoj listi jer su ogromna većina finansijske institucije.

Donosimo pregled 7 globalnih kompanija s najviše gotovinskih rezervi:

7. China Construction Bank Corporation (CCBC)

Gotovina na raspolaganju: 526,32 milijardi dolara

CCBC je jedna od najvećih banaka u Kini i pruža usluge i proizvode komercijalnog bankarstva. Banka posluje u tri osnovna segmenta: korporativno bankarstvo, lično bankarstvo i trezorsko poslovanje. Banka daje infrastrukturne kredite i finansira stambene hipoteke. Ima široku mrežu od skoro 14.000 poslovnica i održava poslove u Hongkongu, Singapuru, Frankfurtu, Johanesburgu, Tokiju, Seulu, Njujorku, Ho Ši Minu i Sidneju.

6. Poljoprivredna banka Kine (Agricultural Bank of China ACBC)

Gotovina na raspolaganju: 545,90 milijardi dolara

Poljoprivredna banka Kine je među četiri velike banke u Kini. Pruža niz usluga kao što su depoziti, krediti, domaća poravnanja, diskontiranje računa i trgovina valutama. Poljoprivredna banka Kine ima značajno prisustvo širom kontinentalne Kine. Takođe ima filijale u Hongkongu, Tokiju, Njujorku i Londonu.

5. JPMorgan Chase

Gotovina na raslopaganju: 567,23 milijardi dolara

JPMorgan Chase & Co. je multinacionalna investiciona banka i kompanija za finansijske usluge sa sedištem u Njujorku. U pitanju je najveća banka u Sjedinjenim Državama i jedna od najvećih u svetu. Pruža usluge komercijalnog bankarstva, upravljanja imovinom i privatnim bankarstvom.

4. Banka Kine (Bank of China)

Gotovina na raspolaganju: 579,65 milijardi dolara

Banka Kine je jedna od najvećih državnih banaka u Kini. Osnovana 1912. godine, banka je najdiverzifikovanija banka u zemlji. Pruža širok spektar finansijskih usluga korporativnim i ličnim klijentima. Neke od usluga koje banka nudi uključuju komercijalno bankarstvo, investiciono bankarstvo i osiguranje.

3. Industrijska i komercijalna banka Kine (Industrial and Commercial Bank of China ICBC)

Gotovina na raspolaganju: 669,44 milijardi dolara

ICBC je jedna od 3 najveće kompanije sa najviše gotovinskih rezervi. To je kineska multinacionalna banka, koja je osnovana kao društvo s ograničenom odgovornošću 1984. godine. Jedna je od najvećih banaka na svetu po ukupnoj aktivi.

2. Crédit Agricole Group

Gotovina na raspolaganju: 683,22 milijardi dolara

Crédit Agricole Group je međunarodna finansijska grupacija sa sedištem u Francuskoj. To je najveća svetska kooperativna finansijska institucija i druga po veličini banka u Francuskoj. Takođe je jedna od najvećih banaka u Evropi. Grupa nudi širok spektar finansijskih usluga uključujući bankarstvo sa stanovništvom, upravljanje imovinom, osiguranje i investiciono bankarstvo.

1. Mitsubishi UFJ Financial Group

Gotovina na raspolaganju: 797,23 milijardi dolara

Sa sedištem u Tokiju, to je kompanija za finansijske usluge i jedna od najvećih finansijskih institucija u Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.