Mikurija: Srbija napravila veliki napredak u reformi carinske administracije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2023, 16:34

Mikurija: Srbija napravila veliki napredak u reformi carinske administracije

Generalni sekretar Svetske carinske organizacije (SCO) Kunio Mikurija, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji izjavio je danas da je Srbija napravila veliki napredak u reformi carinske administracije, kao i da su to prepoznale sve međunarodne institucije.

Cilj posete generalnog sekretara SCO je jačanje pozicije Srbije u toj organizaciji, kao i pristup projektima od značaja za digitalizaciju i modernizaciju.

Posetu Srbiji, generalni sekretar Svetske carinske organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << započeo je sastankom sa ministrom finansija Sinišom Malim, dok će se sutra sresti sa predstavnicima državnog vrha naše zemlje, kao i predsednikom Privredne komore Srbije Marko Čadežom.

Generalni sekretar SCO je zajedno sa svojim domaćinima iz srpske Uprave carina nakon sastanka u Ministarstvu finansija posetio granični prelaz Horgoš, jedan od najvećih i najfrekventnijih prelaza na severu zemlje.

On je prilikom obilaska graničnog prelaza Horgoš istakao da je pomak očigledan u nekoliko oblasti koje su od posebnog značaja i deo vizije Svetske carinske organizacije o carini u 21. veku.

Reč je prvenstveno o napretku u digitalizaciji carinskih postupaka, integrisanom upravljanju granicom i razvoju analize rizika.

Pored obilaska rekonstruisanog putničkog prelaza i radova koji su u toku na teretnom prelazu, prvi čovek krovne carinske organizacije u svetu razgovarao je i o rešenjima za smanjenje dužine čekanja teretnih i putničkih vozila na izlasku iz Srbije, odnosno ulazu u Mađarsku.

"Pričao sa ministrom finansija Sinišom Malim o tome koji vid investicija je neophodan za rad carine u Srbiji. Kada god razmišljamo o investicionoj klimi, carina je tu veoma važan faktor. Potrebna su ulaganja ne samo u tehnologiju, nego i u ljudske resurse. U tom smisli, neophodno je izgraditi dobru organizaciju na koju će ljudi koji rade u njoj biti ponosni. To je ono sa čim se i sam ministar Mali složio", rekao je Mikurija za Tanjug.

Kako kaže, uloga carine je krucijalna u poboljšanju poslovne klime jedne zemlje.

"Na isti način i s istim ciljem ću sutra govoriti sa državnim vrhom, predstavnicima carine i PKS, kako da osiguramo dobro poslovanje i saradnju carine u Srbiji sa njima, da se razvije poverenje između carine i drugih institucija. Carina radi na podizanju nivoa profesionalizma, integriteta i očekujemo da biznis sektor poradi na kulturi pritužbi. Dake, namera je da se više ulaže u carinu, jer je ona budućnost Srbije", poručio je Mukurija.

Kada je u pitanju rad carine u Srbiji, generalni sekretar Mikurija smatra da mogućnosti za dodatno uključenje srpske carine u rad Svetske carinske organizacije, leži u dobroj geografskoj pozicioniranosti Srbije.

"Carina u Srbiji doprinosi radu Svetske carinske organizacije, jer gledamo da kako da obezbedimo našu povezanost. Iz ugla ekonomske konkurentnosti Srbija je strateški pozicionirana zemlja, u kojoj se ukrštaju putevi Evropske unije i svih onih zemalja koje nisu članice. Srbija predstavlja 'vrata' u EU, budući da ona svojom pozicijom pokriva veliko tržište. Time može dodatno da doprinese Svetskoj carinskoj organizaciji, u vidu pružanju mogućnosti mnogim povezivanjima, upotrebi tehnologija i globalnih standarda koji su ovde veoma srodni. Sada radimo na tome da osiguramo razvoj u sektoru upravljanja ljudskim resursima, kako bi carina u Srbiji bila primer svetu kako funkcioniše moderna carina", kazao je on.

Ističe da su zaposleni najvažniji za dobro funkcionisanje carinske administracije.

Smatra da srpska carina prati trendove savremene carinske administracije.

"Zbog geografskog položaja ovde je prisutna rastuća globalizacija sa mnogo regionalne trgovine, naročito zbog trgovine između Srbije i susednih zemalja. Ta regionalna integracija je povezana graničnim prelazima. Veoma je važno za Srbiju da uvidi prednost regionalne pozicije koju dalje može da proširi i drugim regionalnim vezama, poput Evropske unije, pa i celog sveta. Rad carine, kako očekujem, doneće Srbiji prosperitet i stabilnost".

Mikurija smata da je budućnost carine na globalnom nivou u adekvatnom upravljanju bazom podataka.

"Carine su locirane na granicama, a naša vizija je da granice šire carinske veze i obezbeđuju povezanost. U eri digitalne tehnologije, podaci su postali veoma važni. Carine prikupljaju podatke, procenjuju rizike i staraju se o tome da digitalna razmena bude dobro povezana. U isto vreme, carine identifikuju rizike koji su u uskoj vezi sa trgovinom. To je budućnost carina, da upravljaju bazom podataka s kojom će dalje povezivati i obezbeđivati razvoj tržišne ekonomije", objašnjava on.

Uloga carine, u očuvanju bezbednosti građana i društva u celini je od velikog značaja, smatra generalni sekretar Svetske carinske organizacije.

"Svetska globalizacija je dobra za ekonomiju, ali iz drugog ugla posmatranu tu je tamna strana globalizacije koju beležimo kroz organizovani kriminal i terorizam. Na graničnim prelazima se može ostvariti najveći ilegalni profit, jer postoji mnogo šansi za pokušaj ili sprovođenje ilegalne trgovine. U Srbiji vidimo da je prisutna ilegalna trgovina cigaretama ili drogom, a tu su, naravno i druge vrste šverca. Takva situacija nije samo u Srbiji, to je globalni problem. Dakle, to je nešto na čemu sve carinske službe u svetu, u saradnji sa drugim nadležnim službama poput policije, moraju zajedno da rade", naveo je Mikurija.

Jedino na graničnim prelazima možemo efektivno da zaustavimo ilegalnu robu i na taj način zaštitimo naše građane, čemu u budućnosti moramo da posvetimo još veću pažnju, istakao je on.

Prema njegovim rečima, carine ulažu u skenere kako zaposleni ne bi morali da otvaraju svaki kontejner ponaosob, već putem skeniranja procenjuju i mogu da preduhitre rizično ponašanje.

Taj vid ulaganja u carinske službe je neophodan i od velikog značaja, kako bi carina mogla da preuzme ulogu u zaštiti građana i društva od tih bezbednosnih rizika, dodao je on.

Direktor Uprave carina Branko Radujko zahvalio je prvom čoveku Svetske carinske organizacije na poseti i velikoj podršci na odlučnim reformskim merama koje srpska carina sprovodi tokom poslednjih godina, težeći najvišim standardima carinskog poslovanja.

Za drugi dan posete, u sredu, planirano je da se generalni sekretar SCO pre podne sastane sa predstavnicima Privredne komore, kada će biti razmatrana pitanja značajna za unapređenje saradnje sa privredom.

Potom će se Generalni sekretar SCO sastatati s predsednicom Vlade Anom Brnabić, da bi na kraju posete održao radni sastanak sa rukovodstvom Uprave carina i svih 15 carinarnica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Subotica: Generalni sekretar Svetske carinske organizacije, u okviru posete Srbiji, na graničnom prelazu Horgoš (FOTO)

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 18.Apr.2023

SUBOTICA – Generalni sekretar Svetske carinske organizacije (SCO), gospodin Kunio Mikurija, boravi u dvodnevoj, zvaničnoj poseti Republici Srbiji. Direktor Uprave carina Branko Radujko zahvalio se prvom čoveku Svetske carinske organizacije na poseti i velikoj podršci na odlučnim reformskim merama...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.