Gde je nestalo nepostojeće zlato?

Izvor: Vesti-online.com, 23.Avg.2016, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde je nestalo nepostojeće zlato?

Šta je sa 45 tona zlatnih poluga pohranjenih u Bazelu, upitala je prošle nedelje guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, bez da je dala ikakve dodatne informacije, osim da će se neki "ozbiljni i odgovorni ljudi u Srbiji" još dugo baviti time, jer od prvobitnih 46 tona, sada u Banci za međunarodna poravnanja postoji samo jedna tona.

Novinari su ostali zbunjeni, jer se iz njene rečenice moglo zaključiti samo jedno: da je to zlato države Srbije volšebno nestalo?
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Ispostaviće se, međutim, da je guvernerku demantovala sama Narodna banka Srbije gde su objasnili da se radi o zlatnim rezervama bivše SFRJ, a da je SRJ prema dogovoru o sukcesiji pripalo 36,5 odsto, što znači 16,8 tona zlata.

Drugim rečima, ako je to zlato nestalo, ne radi se o 45 tona, već o 16,8 koliko je pripalo tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji. Te zlatne rezerve su, kako kažu u NBS, prodate u periodu od 2001. do 2002. godine. Znači, u vreme kada je na čelu NBS bio Mlađan Dinkić.

- Nažalost, kod nas čitava izvršna vlast voli da sakriva podatke od javnosti. Devizne razerve su vlasništvo NBS i ona treba da ima precizne podatke u svakom trenutku i prosto je neverovatno da se guvernerka izađe sa neproverenim podacima ili da bivši guverner kaže da ne razume šta ga pitaju - komentariše za "Vesti" ekonomista Milan Kovačević.

Preme njegovim rečima, mogu da se kriju tri motiva za to prikrivanje podataka - ili neznanje, ili namera da se nešto ukrade ili da se nekome drugom namešta nezakonita korist.

* Ko je uzeo 45 tona srpskog zlata iz Bazela?

* Srećna guvernerka i nesrećni građani

Zbog te netransparentnosti otvoren je prostor za sumnju na korupciju.

- Može se desiti da je tu bilo nekih ružnih stvari, jer se svi sećamo kako je 2001. godine ružno preuzeta Narodna banka, a drugo, bilo bi dobro da znamo kako je ukupna imovina SFRJ podeljena i šta je sa našim delom. Samo tako bi se sumnje o korupciji opovrgle - dodaje Kovačević.

Mlađan Dinkić, bivši guverner se čudi što ga novinari, nakon guvernerkine izjave, pitaju zašto je zlato prodato, kome i u koju svrhu je potrošen novac?

On objašnjava da se ukupne devizne rezerve svake centralne banke sastoje iz efektive i depozita u inostranstvu, hartija od vrednosti, zlata i specijalnih prava vučenja.

Dinkić se hvali da je on došao na čelo NBS kada je Srbija imala svega 360 miliona dolara u deviznim rezervama, a da su nakon njegovog trogodišnjeg mandata one bile 3,3 mlijardi dolara.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.