Garant budućnosti termoelektrana u Srbiji; Počela gradnja postrojenja u TENT B

Izvor: B92, 01.Dec.2020, 13:40

"Garant budućnosti termoelektrana u Srbiji"; Počela gradnja postrojenja u TENT B

Ministarka Zorana Mihajlović položila je kamen temeljac za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za Termoelektranu Nikola Tesla B.

Rok za završetak projekta i preuzimanje postrojenja od strane EPS je predviđen u martu 2024.godine.

Kako je prethodno poručila premijerka Ana Brnabić, reč je o investiciji vrednoj više od 200 miliona evra. Preciznije, 210,8 miliona.

Mihajlović je ovom prilikom poručila da mora više da se ulaže novca u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaštitu životne sredine kako bi mogli da imamo dovoljno struje.

"Energetka bezbednost je jednaka ekološkoj bezbenosti", istakla je Mihajlović.

Ona je položila kamen temeljac zajedno sa ministarkom zaštite životne sredine Irena Vujović i v.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je podsedila da je prošle godine počela gradnja na postrojenju na TENT A i naglasila da će ta dva postrojenja znacajno utiucati na nivo zaštite životne sredine i doprineti bržem usaglašavanju sa standrima EU.

V.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić izjavio je da će postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova za Termoelektranu "Nikola Tesla B" u Obrenovcu, za koji je danas postavljen kamen temeljac, smanjiti nivo zagađenja vazduha, ali i poboljašati energetsku efikanost u zemlji.

Grčić je podsetio da je vrednost izgradnje ovog projekta 210 miliona evra, a da će oko 120 miliona evra biti realizovano korz rad domaćih firmi.

Naglasio je da je to veoma važno za rast domaće privrede, jer EPS utiče direktno na rast BDP-a tri odsto na nivou godine i još tri odsto indirektno kroz građevinu i ostale grane. Ovo je, dodao je, treći takav projekat u zemlji, a drugi u Obrenovcu.

Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za oba bloka TE Nikola Tesla B, očekuje se smanjenje ukupne količine emisija sumpor-dioksida sa 3000 mg/Nm kubnih i njihovo svođenje na nivo od 130 mg/Nm kubnih.

Procesom odsumporavanja dimnih gasova nastaje gips koji je "euro" kvaliteta (više od 95 odsto čistoće) koji ima veliku primenu u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i šljakom koristi se u izgradnji saobraćajnica.

Puštanjem u rad ovog postrojenja, dodatno, nivo emitovanih čvrstih čestica u atmosferu sa sadašnjih 50 mg/Nm kubnih smanjuje na ispod 10 mg/Nm kubnih.

Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova produžava se radni vek TENT B.

Takvi projekti, istakao je Grčić, garantuju budućnost termolektrana u Srbiji i energetsku stabilnost.

"Projekat odsumporavanja ovde u TENT-u B smanjiće nivo zagađenja vazduha sa sadašnjih 80.000 tona sumpor-dioksida na nivou godine, na 4.500 tona, tako da će se za 20 puta smanjiti ova vrsta zagađenja", rekao je Grčić.

Naveo je da je "Nikola Tesla" B jedan od modernijih elektrana u zemlji, sastoji se od dva velika kotla od 650 megvata, a iz TENT-a A i B, dodaje Grčić, proizvodi se više od 50 odsto srpske struje.

Generalni direktor kompanije "Micubiši pauver" ogranka u Beogradu, Šinićiro Micujama, rekao je da je na tu funkciju stupio 1. novembra i da mu je ovo prvi veliki posao u Srbiji.

Izrazio je zadovoljstvo što je njegova kompanija angažovana na izgradnji postrojenja za odsmporavanje koji će, kako je dodao, zahvaljujući najboljoj japanskoj tehnologiji doprineti unapređenju zaštite životne sredine.

Kazao je da će u blagovremenom roku napraviti pouzdano postrojenje koje će, navodi, biti pravi prikaz prijateljstva i saradnje Srbije i Japana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.