Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2020, 12:43

Počela gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B

Počela gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova počela je danas u Termoelektrani "Nikola Tesla" B u Obrenovcu, a potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je istakla da je to veoma važan projekat za zdraviju životnu sredinu.

Vrednost projekta je 210,8 miliona evra, a rok za završetak projekta i preuzimanje postrojenja od strane EPS-a je predviđen u martu 2024.godine.

Mihajlović je poručila da mora više da se ulaže novca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u zaštitu životne sredine kako bi mogli da imamo dovoljno struje.

"Energetka bezbednost je jednaka ekološkoj bezbednosti", istakla je Mihajlović.

Mihajlović je položila kamen temeljac zajedno sa ministarkom zaštite životne sredine Irena Vujović i v.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić. Prisustvovao je i ambasador Japana u Srbiji Tokahita Kacumata.

Mihajlović je dodala da je još važnija vizija ako hoćemo velike promene.

"Nekada ranije bilo je više načina da se promene ne realizuju nego što je bilo želje i energije da te promene budu brže, posebno ako govorimo o zaštiti životne sredine. Da svima bude jasno, nema dovoljno električne energije ako se oslonimo samo na proizvodnju iz uglja".

Kako je rekla, energetska bezbednost je jednako važna kao i ekološka bezbednost i da ako nemamo ulaganja u smanjenje emisija štetnih gasova to znači i da termoalektrane ne mogu da nastave da rade.

"Sve ovo je moralo da se rešava mnogo pre, ali važno je da smo počeli i svi projekti u EPS realizovaće se mnogo brže, kako ovaj tako i projekat odsumporavanja u Kostolcu, da završi probni rad i da dobije dozvolu", izjavila je ona.

Mihajlović je dodala da su godišnje emisije sumpor dioksida 300.000 tona odnosno šest puta više nego što je dozvoljeno i po našim i EU zakonima.

Ako stavimo sa strane EU, naš zadatak je da očuvamo zdravlje građana i u narednom periodu redefinisaćemo investicione planove, navela je ona.

Napomenula je da je od 2002. do 2019. godine EPS uložio u zaštitu životne sredine samo 390 miliona evra, što nije ohrabrujuće.

"Trenutno projekti u EPS-u koji se tiču životne sredine vredni su oko 600 miliona evra, od čega je potrošeno 170 miliona evra. Mora brže. To znači da se u prethodnih oko 20 godina se prosečno ulagalo godišnje oko 40 miliona evra u zaštitu životne sredine. Uporedite to sa prihodima EPS-a, ne možemo biti zadovoljni".

Mora da se radi brže, ulaganja i životnu sredinu znače i opstanak EPS-a, poručila je Mihajlović.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je podsetila da je prošle godine počela gradnja na postrojenju na TENT A i naglasila da će ta dva postrojenja značajno uticati na nivo zaštite životne sredine i doprineti bržem usaglašavanju sa stanarima EU.

Vujović je rekla da je odsumporavanje imperativ u zaštiti životne sredine, a naročito kada se govori o kvalitetu vazduha i da će zahvaljujući postrojenju na TENT B biti smanjena emisija sumpor dioksida za 97 odsto što je, dodaje, od izuzetnog značaja.

U poslednjih šest godina uloženo je, kaže, 400 miliona evra u ovakve projekte za koje navodi da će značajno poboljšati i životnu sredinu i zdravlje građana.

"Srbija koja se nalazi na putu ka EU, koja prilagođava svoje standarde EU i koja prilagođava regulative i propise u sklopi poglavlja 27 svakako ovakva postrojenja doprinose bržem delovanju i usaglašavanju sa svim standardima EU", rekla je Vujović.

V.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić izjavio je da će postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova za Termoelektranu "Nikola Tesla B" u Obrenovcu, za koji je danas postavljen kamen temeljac, smanjiti nivo zagađenja vazduha, ali i poboljašati energetsku efikanost u zemlji.

Grčić je istakao da je vrednost izgradnje ovog projekta 210 miliona evra, a da će oko 120 miliona evra biti realizovano kroz rad domaćih firmi.

Naglasio je da je to veoma važno za rast domaće privrede, jer EPS utiče direktno na rast BDP-a tri odsto na nivou godine i još tri odsto indirektno kroz građevinu i ostale grane.

Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za oba bloka TE Nikola Tesla B, očekuje se smanjenje ukupne količine emisija sumpor-dioksida sa 3000 mg/Nm kubnih i njihovo svođenje na nivo od 130 mg/Nm kubnih.

Procesom odsumporavanja dimnih gasova nastaje gips koji je "euro" kvaliteta (više od 95 odsto čistoće) koji ima veliku primenu u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i šljakom koristi se u izgradnji saobraćajnica.

Puštanjem u rad ovog postrojenja, dodatno, nivo emitovanih čvrstih čestica u atmosferu sa sadašnjih 50 mg/Nm kubnih smanjuje na ispod 10 mg/Nm kubnih.

Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova produžava se radni vek TENT B.

Godišnje gubimo 250 miliona evra u distributivnoj mreži

Mihajlović je izjavila da Srbija godišnje gubi oko 250 miliona evra na tehničke i netehničke gubitke u distributivnoj mreži.

Mihajlović je istakla da je zbog toga od velikog značaja sporazum o saradnji koji je nedavno potpisan između vlada Srbije i Francuske, a koji se osim metroa, odnosi i na pomoć te zemlje u razvoju pametne mreže koja će omogućiti da se u Srbiji bolje upravlja potrošnjom i da se smanje gubici struje.

"Naši gubici u distributivnoj mreži jesu sniženi i jesu niži nego što su bili, ali iznose negde 11,5 odsto, pa kada to saberemo sa onim gubicima na visokom naponu, koji su takođe niski, Srbija na te tehničke i netehničke gubitke godišnje gubi 250 miliona evra", rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara da objasni šta je podrazumevao sporazum sa Francuskom u delu o distributivnoj mreži.

Ističe da je taj sporazum značajan jer će pomoći Srbiji da se u infrastrukturi podgine "za jednu lestvicu više", u saobraćuju je, dodaje, to metro, a u energetici to je, kaže, automatizacija srednjenaponske distributivne mreže.

Mihajlović je ukazala da postrojenje odsumproavanja za TE "Nikola Tesla B" u Obrenovcu, za koji je danas postavljen kamen temeljac, košta 210 miliona evra i da će naša država smanjenjem gubitaka na distributivnoj mreži moći više novca da uloži u takve projekte.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
 Povezane vesti

Za čistiji vazduh – počela gradnja postrojenja za odsumporavanje u termoelektrani "Nikola Tesla B"

Izvor: RTS, 01.Dec.2020

U Obrenovcu je položen kamen temeljac za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za Termoelektranu "Nikola Tesla B". Vrednost projekta je 210,8 miliona evra a rok za završetak projekta i preuzimanje postrojenja od strane EPS-a predviđen je u martu 2024.godine. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.