GIZ I NSZ zapošljavaju 40 ljudi

Izvor: B92, 19.Okt.2013, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GIZ I NSZ zapošljavaju 40 ljudi

Beograd -- Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) počinje projekat koji će podržavati opštine u ažuriranju i proširenju baze obveznika poreza na imovinu.

Kako se navodi, kroz ovaj projekat u koji GIZ ulaže 36.000 evra, privremeno, će biti zaposleno 40 ljudi koji će proći obuku i ažurirati baze podataka na terenu.

Dodaje se da u okviru zajedničke saradnje GIZ obezbeđuje novac za finansiranje zarada dodatno angažovanih saradnika, dok će Nacionalna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << služba za zapošljavanje (NZS) izabranim opštinama obezbediti odgovarajuća lica sa svoje evidencije nezaposlenih koji će raditi ažuriranje poreske baze podataka.

"Redovni prihodi od poreza na imovinu doprinose finansijskom jačanju i većoj samostalnosti lokalnih samouprava u Srbiji. Prvih pet opština koje, posle ažuriranje baze podataka o imovini, najviše povećaju obuhvat poreza na imovinu podeliće bespovratni fond od milion švajcarskih franaka", kazao je vođa projekta u GIZ-u Aleksander Grunauer.

On je kako se navodi u saopštenju, kazao da je obuhvat kod poreza na imovinu, u zavinosti od opštine do opštine, od 10 do 60 odsto manji od mogućeg, pa bi povećanje broja obveznika donelo više novca u kase gradova i opština bez povećanja stopa po kojima bi građani plaćali tu vrstu poreza.

"Fond od milion franaka za opštine obezbedili smo zajedno sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju, i opštine će samostalno moći da odluče za šta žele da potroše novac, ali će to morati da bude u razvojne svrhe", naveo je Grunauer.

U saopštenju se dodaje da u ovoj fazi projekta učestvuje devet opština iz istočne Srbije, Negotin, Knjaževac, Golubac, Veliko Gradište, Majdanpek, Zaječar, Soko banja, Boljevac i Kladovo.

Naglašava se i da u nekim opštinama u Srbiji ažuriranje baze podataka o nekretninama nije rađeno od 1987. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GIZ i NSZ privremeno zapošljavaju 40 ljudi

Izvor: Blic, 19.Okt.2013

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) saopštila je da sa Nacionalnom službom za zapošljavanje (NZS) počinje projekat koji će podržavati gradove i opštine u ažuriranju i proširenju baze obveznika poreza na imovinu. Kako se navodi, kroz ovaj projekat u koji GIZ ulaže 36.000 evra,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.