G7 obustavlja naplatu duga najsiromašnijih zemalja

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jun.2020, 17:45

G7 obustavlja naplatu duga najsiromašnijih zemalja

Ministri finansija Grupe sedam (G7) najrazvijenih zemalja sveta obavezali su se danas da će obustaviti naplatu dugova najsiromašnijh zemalja bar do kraja ove godine, u skladu sa ranijim stavom G20.

"Obavezujemo se da ćemo sprovesti inicijativu za obustavljanje servisiranja dugova koju su odobrili G20 i Pariski klub (15. aprila)", navodi se u saopštenju posle video-konferencije ministara G7 koju čine Nemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Obustaviće se zvanične naplate bilateralnog duga siromašnih zemalja čime će one dobiti mogućnost da finansiraju svoje socijalne, zdravstvene i druge potrebe nastale zbog pandemije, navodi se u saopštenju.

Ministri su naveli da će nastaviti da unapređuju međunarodni ekonomski odgovor na pandemiju KOVIDA-19, stavljajući naglasak na najsiromašnije i najosetljivije zemlje.

Kriza je "pojačala postojeće osetljivosti zbog duga u brojnim zemljama s niskim prihodima, čime se naglašava značaj održivosti duga i transparentnosti dugoročnog finansiranja razvoja", piše u saopštenju.

Ministri finansija i šefovi centralnih banaka G20 - industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, odobrili su 15. aprila privremeno obustavljanje servisiranja duga najsiromašnijih zemalja. Oni su se dogovorili o koordinisanom pristupu što je odobrio i Pariski klub, neformalna grupa kreditora iz 19 zemalja. Svi zvanični bilateralni kreditori učestvuju u toj inicijativi i G20 je pozvalaa privatne kreditore da se pridruže.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.