Ekonomija

0

G7 obustavlja naplatu duga najsiromašnijih zemalja

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

G7 obustavlja naplatu duga najsiromašnijih zemalja

Izvor: Foto: pixabay.com

"Obavezujemo se da ćemo sprovesti inicijativu za obustavljanje servisiranja dugova koju su odobrili G20 i Pariski klub (15. aprila)", navodi se u saopštenju posle video-konferencije ministara G7 koju čine Nemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija. 

Obustaviće se zvanične naplate bilateralnog duga siromašnih zemalja čime će one dobiti mogućnost da finansiraju svoje socijalne, zdravstvene i druge potrebe nastale zbog pandemije, navodi se u saopštenju.

Ministri su naveli da će nastaviti da unapređuju međunarodni ekonomski odgovor na pandemiju KOVIDA-19, stavljajući naglasak na najsiromašnije i najosetljivije zemlje. 

Kriza je "pojačala postojeće osetljivosti zbog duga u brojnim zemljama s niskim prihodima, čime se naglašava značaj održivosti duga i transparentnosti dugoročnog finansiranja razvoja", piše u saopštenju.

Ministri finansija i šefovi centralnih banaka G20 - industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, odobrili su 15. aprila privremeno obustavljanje servisiranja duga najsiromašnijih zemalja. Oni su se dogovorili o koordinisanom pristupu što je odobrio i Pariski klub, neformalna grupa kreditora iz 19 zemalja. Svi zvanični bilateralni kreditori učestvuju u toj inicijativi i G20 je pozvalaa privatne kreditore da se pridruže.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR