Izvor: Blic, 29.Mar.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G20: Podrška bankama i MMF-u, sankcije za "poreske rajeve"

Lideri 20 vodećih svetskih ekonomija, koji će se sastati u četvrtak u Londonu na samitu G20, sačinili su nacrt saopštenja koje bi trebalo da bude usvojeno na tom sastanku posvećenom svetskoj ekonomskoj krizi.

U nacrtu zaključaka, objavljenom na sajtu britanskog "Fajnenšel tajmsa", upućuje se podrška bankarskom sektoru, jačanju javne potrošnje i obećava dodatna finansijska pomoć za Međunarodni monetarni fond (MMF) namenjena za kreditiranje najugroženijih država. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Kako se navodi u dokumentu, cilj reformi MMF-a i podrške bankarskom sektoru je omogućavanje rasta globalne ekonomije do kraja 2010. godine.

"Globalna kriza zahteva i globalno rešenje. Odlučni smo da obnovimo rast, da se odupremo protekcionizmu i reformišemo naša tražišta i institucije. Odlučni smo da osiguramo da se ovakva kriza više nikada ne ponovi", navodi se pored ostalog u nacrtu zaključaka.

Iako se u tekstu izbegava pominjanje reči "kapitalizam", podvlači se potreba postojanja otvorenih ekonomija, baziranih na tržišnim principima i jakim globalnim institucijama. Podvlači se neophodnost boljeg predstavljanja u međunarodnim finansijskim institucijama država u razvoju, posebno onih najsiromašnijih. Tim državama biće data mogućnost da kandiduju svoje ljude na najviše funkcije ključnih finansijskih institucija.

Ističe se da će države koje ne budu sarađivale i koje budu forsirale politiku "poreskog raja" biti na udaru sankcija i javno imenovane.

Bankama se savetuje da kvantitet i kvalitet njihovog kapitala mora biti vremenom unapređen, ali da on ne treba jačati sve dok ne bude obezbeđen održivi ekonomski oporavak.

Lideri G20 dokumentom će se obavezati da neće podizati nove barijere za investicije i trgovinu, odnosno da neće biti ekonomskog protekcionizma, što je potvrđeno i na prošlogodišnjem sastanku u Vašingtonu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.