Firme iz Srbije iznijele milijardu evra u ofšor zone

Izvor: Capital.ba, 12.Feb.2021, 14:59

Firme iz Srbije iznijele milijardu evra u ofšor zone

BEOGRAD – Firme koje posluju u Srbiji iznijele su prošle godine u ofšor zone nešto više od milijardu evra. izvor: agencije Prema podacima Narodne banke Srbije, najviše novca je otišlo u Hong Kong (806 miliona evra), zatim u Singapur (170 miliona evra) i Britanska Djevičanska Ostrva (24 miliona evra). Milioni evra istovremeno su transferisani u Liban i u Linhenštajn, a na spisku zemalja sa čijim sistemima su sarađivale srpske firme su i Panama, Maršalska ostrva, Dominikana, Sejšeli… Najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << dio plaćanja su obavila preduzeća iz metalne industrije, 26 odsto. U ofšor zone su novac iznosila i preduzeća koja se bave rudarstvom (13 odsto), firme za proizvodnju računara i periferne opreme (8 odsto), za trgovinu električnim aparatima za domaćinstvo (9 odsto), potvrdili su u Narodnoj banci Srbije za “Blic Biznis“. “Rast platnog prometa sa Hong Kongom u poslednjih pet godina velikim je delom rezultat direktnih investicija iz ove zemlje u srpska preduzeća iz sektora prerađivačke industrije i rudarstva”, napomenuli su u centralnoj banci. Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da se takozvani poreski rajevi najčešće povezuju sa nekim nelegalnim transakcijama, pranjem novca ili protivzakonitim aktivnostima, ali da postoje i kompanije koje tamo regularno posluju. “One se odlučuju za sedište u navedenim zemljama zato što imaju brojne pogodnosti, poput manjih poreza ili nižih provizija prilikom transakcija. Zato su i mnoge poznate svetske firme poslovale preko nekih ‘poreskih rajeva’, recimo Luksemburga, a mnogi bogati pojedinci odlučuju da porez plaćaju, na primer, u Monaku, i to je sasvim u skladu sa propisima”, objasnio je on. Stručnjak za strane investicije Milan Kovačević objašnjava da Luksemburg, u koji je prošle godine iz Srbije transferisano oko 500 miliona evra, ima nekoliko specifičnosti. Najprije navodi Zakon o privrednim društvima, ali i poseban Zakon o holdinzima, koji, kako kaže “daju dosta zanimljivih mogućnosti”. “Kroz te zakone se recimo omogućavaju dobri uslovi da neko ko ima veću grupaciju osnuje holding u toj zemlji, a onda ima preduzeća po drugim državama. Inače u poslednje vreme postoji snažan pritisak javnosti, pa i na međunarodnom nivou pokušavaju da nađu neoporezovani ili prljavi novac. Pošto ga količinski Luksemburg ima mnogo onda su sigurno počeli da pretresaju i tu zemlju. Ali jednostavno ta zemlja ima određene pogodnosti za sedišta kompanija”, ističe Kovačević. Kako dodaje, čak su jedno vrijeme glavna stavka u budžetu Luksemburga bili porezi na bankarstvo i transfere. Agencije Чланак Firme iz Srbije iznijele milijardu evra u ofšor zone се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

APR: Prošle godine na lizing nabavljeno predmeta u vrednosti od 367 miliona evra

Izvor: N1 televizija, 12.Feb.2021

Vrednost svih predmeta kupljenih na lizing u Srbiji tokom 2020. godine bila je 367 miliona evra, pokazuju podaci Agencije za privredne registre. I dalje se na ovaj način nabavljaju najviše putnička vozila - njihov udeo je 53,84 odsto u broju svih predmeta kupljenih na lizing prošle godine. Svoj...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.