Evropska komisija pozvala zemlje EU da odlože naftni embargo naftovodom „Družba“, prenosi „Blumberg“

Izvor: Vostok.rs, 29.Maj.2022, 10:28

Evropska komisija pozvala zemlje EU da odlože naftni embargo naftovodom „Družba“, prenosi „Blumberg“

Evropska komisija uputila je predlog vladama zemalja članica EU kojim se predviđa odlaganje razmatrane zabrane isporuke ruske nafte naftovodom "Družba", preneo je "Blumberg", pozivajući se na izvore. „Evropska unija je predložila zabranu morske nafte iz Rusije i odlaganje uvođenja ograničenja na uvoz kroz ključni naftovod "Družba" kako bi udovoljila primedbama Mađarske i dogovorila paket sankcija koji je u zastoju“, izveštava "Blumberg". Tvrdi se da bi takav predlog trebalo da reši probleme drugih zemalja bez izlaza na more, uključujući Slovačku i Češku. Kako navodi agencija, ambasadori EU sastaće se danas kako bi razgovarali o revidiranom paketu restriktivnih mera. Neke članice EU zalažu se za postizanje dogovora pre sastanka lidera EU u ponedeljak. Države EU su već uvele pet paketa sankcija Moskvi zbog vojne specijalne operacije u Ukrajini. U okviru predstojećeg šestog paketa razmatraju mogućnost napuštanja ruske nafte. Neke zemlje unije, posebno Mađarska, blokiraju njegovo usvajanje zbog straha od negativnih posledica po sopstvenu ekonomiju. Zbog uvođenja ograničenja protiv Rusije, zapadne zemlje su se suočile sa ekonomskim problemima - porastom cena energenata i naglom inflacijom. Mere su uglavnom uticale na finansijski sektor i snabdevanje visokotehnološkim proizvodima, ali su u Evropi sve glasniji pozivi na smanjenje zavisnosti od ruskih energenata, a mnogi brendovi su najavili povlačenje iz zemlje. Kremlj je ove akcije nazvao ekonomskim ratom, ali je konstatovao spremnost za takav razvoj događaja.
Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.