Europski parlament srušio kompromis o upotrebi GMO-a

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Okt.2015, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Europski parlament srušio kompromis o upotrebi GMO-a

BRUXELLES - Zastupnici EU parlamenta odbacili su u utorak teško stečeni kompromis koji omogućuje državama članicama da odluče hoće li ili ne za sebe uvesti genetski modificirane organizme za upotrebu u hrani i hrani za životinje.

Odbor za okoliš Europskog parlamenta glasao je 47 prema 3 za odbacivanje prijedloga Europske komisije.

"Članovi su zabrinuti da se prijedlog može pokazati nepodesnim i dovesti do ponovnog uvođenja graničnih kontrola između za- i >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << protiv-GMO zemalja", navodi se u priopćenju parlamenta.

Takve kontrole će značiti ozbiljnu povredu pojedinačnih tržišnih pravila Unije koja su svetinja za osiguranje jednakih tržišnih uvjeta u cijeloj Europskoj uniji.

"Jasna većina u Odboru ne želi ugroziti unutarnje tržište", naveo je predsjednik Odbora za zaštitu okoliša Giovanni La Via u priopćenju.

"Za nas, postojeće zakonodavstvo treba ostati i države članice trebat će vlastitu odgovornost i donijeti odluku zajedno na nivou EU-a, umjesto uvođenja nacionalnih zabrana", rekao je La Via.

GMO je izuzetno kontroverzna tema u EU i Europski parlament je suočen sa dubokim razlikama i javnim sumnjama da GMO nosi zdravstveni rizik.

Od 28 zemalja članica čak 19 je podnijelo zahtjev da budu izuzete iz direktive kojom se olakšava uzgoj GMO-a u Europi.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.