Električni automobili prelaziće 800 km za 10 godina

Izvor: S media, 13.Avg.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Električni automobili prelaziće 800 km za 10 godina

Električni automobili smatraju se budućnošću ličnog transporta, ali trenutno ih u nameri da s tržišta istisnu automobile koje idu na motore s unutrašnjim sagorevanjem sprečava autonomija.

S punim baterijama današnji električni automobili teško mogu da prevale više od 300 kilometara, dok punjenje te iste baterije u najboljem slučaju traje tri do četiri sata.

Kada možemo očekivati autonomiju na nivou današnjih modernih benzinaca i dizelaša?
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Za desetak godina, smatra Martin Eberhard, direktor Volkswagenovog Elektronskog razvojne laboratorije u Kaliforniji.

Bivši suosnivač Tesla Motorsa, kompanije koja proizvodi električne sportske automobile, tvrdi da će električni automobili 2020. bez problema prevaljivati 800 kilometara s jednim punjenjem. Svoj optimizam temelji na dosadašnjem napretku.

Volkswagen za svoje nadolazeće hibridne modele koristi litij-ionske baterijske pakete tipa 18650, koji se koriste u prenosnim računarima. Tehnologija ovih baterija razvija se brže od ijedne druge, tvrdi Eberhard koji za poredjenje daje primer Audijevog koncepta e-tron koji je imao baterijski paket kapaciteta 60 kWh i autonomiju od 240 km, a danas bi se iz istog volumena moglo izvući 100 kWh i 480 km autonomije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.