Ekstremna desnica preti nemačkoj privredi

Izvor: B92, 24.Jan.2024, 13:02

Ekstremna desnica preti nemačkoj privredi

Nemačka privreda treba jasnije i javno da se ogradi od desničarskog ekstremizma i Alternative za Nemačku (AfD), ocenjuju nemački ekonomisti i menadžeri.

"Uprave u preduzećima sada moraju da istaknu zastavu protiv desnice i drže oko na zaposlenima, uz poruku: Ako se AfD probije, posao će vam biti u opasnosti", rekao je za DPA predsednik Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW) Marsel Fračer.

"U delu privrede, nažalost, preovlađuje stav da politika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mora sve da ispravi", dodao je. "To je pogrešno, to moramo svi zajedno."

Prema njegovim rečima, pojedine firme daju dobar primer, dok nekima nedostaje hrabrosti, mada će "privreda i preduzeća biti veliki gubitnici" ako AfD nametne svoju politiku, jer bez radne snage iz inostranstva, milioni radnih mesta ostaće prazni.

Na pretnju daljeg jačanja desničarskog ekstremizma i prateće pojave upozorio je i direktor poslodavcima bliskog Instituta za nemačku privredu (IW).

"Demokratija i tržišna privreda imaju isti koren u počecima moderne evropske istorije od preko 200 godina i na dugi rok mogu da opstanu samo zajedno", rekao je. "Potrebna nam je otvorenost, a ne oziđivanje. Samo otvorene granice obezbeđuju blagostanje."

Pojedina preduzeća su već zauzela položaj nasuprot desničarskog ekstremizma. Lanac maloprodajnih prodavnica Edeka je, na primer, na svom profilu preko svih društvenih mreža objavio video-snimak sa porukom "Nama se dopada raznovrsnost i čvrsto smo protiv desnice".

Kratak film prikazuje zbunjenog kupca kako luta između skoro praznih rafova. "Zamislite supermarket koji prodaje samo nemačku robu", navodi tekst u klipu, koji je prvi put emitovan još pre nekoliko godina.

Kelnska pivara je poruku sažela još više – fotografijom flaše piva kelš (Kölsch) ispred zelene pozadine i uz poruku: "Kod nas su samo flaše braon."

Braon, odnosno smeđa boja, u Nemačkoj opisuje i nacizam, zbog uniformi iz ere Adolfa Hitlera.

Javio se i direktor Nemačke železnice Rihard Luc, objavom na poslovnoj platformi LinkedIn: "Podizanje ekstremne desnice je ozbiljna pretnja našoj zemlji. Ona preti našoj demokratiji, truje naše društvo i ponovo otvara vrata salonskom podstrekivanju mržnje."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.