EU zvanično usvojila novi paket mera protiv Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2022, 19:27

EU zvanično usvojila novi paket mera protiv Rusije

Savet EU danas je i zvanično usvojio navi paket sankcija za koji se u Briselu ocenjuje da će nametnuti ”teške posledice Rusiji” zbog njenih akcija u Ukrajini.

U saopštenju Saveta EU navodi se da su usvojene i dve mere pomoći u okviru Evropskog mirovnog fonda koje će ”doprineti jačanju sposobnosti i otpornosti ukrajinskih oružanih snaga u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje i zaštiti civilnog stanovništva od tekuće vojne agresije”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
”Mere pomoći, ukupne vrednosti pola milijarde evra finansiraće nabavku opreme i zaliha ukrajinskih oružanih snaga, uključujući - po prvi put - ubojitu opremu”, navodi se u tekstu saopštenja.

Savet EU je usvojio i odluku o tome da se na teritoriji EU uskrate dozvole za sletanje, poletanje ili preletanje aviona kojim upravljaju ruski avio-prevoznici, uključujući bilo koji registrovani avion u Rusiji ili neruski registrovani avion koji kontroliše rusko pravno ili fizičkog lice.

”Biće zabranjeno obavljanje transakcija sa Ruskom centralnom bankom ili bilo kojim pravnim licem, entitetom ili telom koje deluje u ime ili po nalogu Ruske centralne banke”, navode u Savetu EU.

Savet EU još jednom zahteva od Rusije da odmah prekine svoje vojne akcije, bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa teritorije cele Ukrajine i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Istovremeno, Rusija i oružane formacije koje podržava Rusija se pozivaju da poštuju međunarodno humanitarno pravo i prekinu svoju kampanju dezinformacija i sajber napade.

”Upotrebi sile i prinudi za promenu granica nema mesta u 21. veku. Tenzije i sukobe treba rešavati isključivo dijalogom i diplomatijom”, zaključuju u Savetu EU.

EU sankcionisala još 26 lica zbog napada na Ukrajinu

Savet EU dodao je danas 26 osoba i jedan entitet na listu lica, subjekata i organa koji podležu restriktivnim merama u vezi sa akcijama koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

”Među sankcionisanim licima nalaze se oligarsi i biznismeni aktivni u naftnom, bankarskom i finansijskom sektoru, kao i članovi Vlade, i visoki vojni zvaničnici i propagandisti koji su doprineli širenju antiukrajinske propagande i promovisanju pozitivnog stava prema invaziji Ukrajine”, navode u Savetu EU.

U službenom glasniku EU se navodi da su među sankcionisanima portparol Kremlja Dmitrij Pekov, prvi zamenik glavnog komandanta crnomorske flote, viceadmiral Sergej Pinčuk i ruski oligarh i predsednik upravnog odbora međunarodnog aerodroma u Moskvi ''Šeremetjevo'', Aleksandar Ponomarenko.

Među sankcionisanima su i Vitalij Saveljev, ministar prometa Ruske Federacije i član upravnog odbora Ruskih železnica, Irek Faizullin, ruski ministar gradnje i stanovanja, Dmitrij Černišenko, potpedsednik ruske Vlade zadužen za turizam, sport, kulturu i komunikacije, Igor Sečin, izvršni direktor ruske državne naftne kompanije ''Rosnjeft'' i Nikolaj Tokarev, izvršni direktor ruskog naftnog i plinskog preduzeća ''Transnjeft''.

Restriktivne mere EU, koje se sada primenjuju na ukupno 680 fizičkih lica i 53 pravna lica, uključuju zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje navedenim fizičkim i pravnim licima.

Pored toga, zabrana putovanja koja se primenjuje na navedena lica onemogućava im ulazak ili tranzit preko teritorije EU.

Ruski MSP: Sledi oštar odgovor na akcije i ulogu EU

Akcije EU i njena uloga u događajima u Ukrajini neće ostati bez oštrog odgovora, saopštilo je večeras rusko Ministarstva spoljnih poslova i poručilo da će Rusija nastaviti da obezbeđuje sprovođenje vitalnih nacionalnih interesa, bez obzira na sankcije.

''Vreme je da zapadne zemlje shvate da je njihova nepodeljena dominacija u globalnoj ekonomiji odavno prošlost“, ističe se u saopštenju, prenosi Interfaks.

Napominje se da će „građani i strukture EU uključene u snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine smrtonosnim oružjem i gorivom biti odgovorni za sve posledice takvih akcija u kontekstu tekuće specijalne vojne operacije".

"Oni ne mogu a da ne razumeju stepen opasnosti od posledica“, navelo je rusko ministarstvo.

U saopštenju se navodi i da je EU, odlukom 27. februara da počne da isporučuje ukrajinskoj vojsci ubojito oružje, sama sebe razotkrila.

Ta odluka, kako se ocenjuje, označava kraj evropskih integracija kao „pacifistički“ projekat pomirenja evropskih naroda posle Drugog svetskog rata.

''Članice EU su konačno stale na stranu kijevskog režima, koji je pokrenuo politiku genocida nad delom sopstvenog stanovništva“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je razbijen još jedan mit - da "jednostrana ograničenja koja nameće EU, nelegitimna u međunarodno-pravnom smislu, nisu usmerena protiv ruskog naroda“.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU zvanično usvojila novi paket mjera protiv Rusije

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Feb.2022

​BRISEL - Savjet EU danas je i zvanično usvojio novi paket sankcija za koji se u Briselu ocjenjuje da će nametnuti "teške posljedice Rusiji" zbog njenih akcija u Ukrajini.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.