EU zabranjuje plaćanja u gotovini veća od 10.000 evra

Izvor: Capital.ba, 18.Jan.2024, 16:40

EU zabranjuje plaćanja u gotovini veća od 10.000 evra

BRISEL – U Evropskoj uniji ubuduće će biti zabranjena plaćanja u gotovini viša od 10.000 evra – mjera je oko koje su se saglasili Evropski parlament i države članice u cilju borbe protiv pranja novca, prenosi online izdanje njemačkog “Spiegela”. FOTO: Pixabay Trgovci luksuznom robom će osim toga morati da provjere identitet mušterija i da vlastima prijave sumnjive poslove. Na taj način biće otežano pranje novca, a ova će mjera “popuniti” i rupe u nacionalnim zakonima. Pooštrena >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << pravila trebala bi da važe i za trgovinu draguljima, luksuznim automobilima, privatnim avionima i brodovima. Pod novi zakon potpadaju od 2029. godine i finansijski jaki fudbalski savezi poput “Bajerna” ili “Borusije” iz Dortmunda. Takođe vlasti bi trebale da strože nadgledaju trgovinu kriptovalutama i bankovne poslove superbogatih koji imaju imovinu vrijednu najmanje 50 miliona eura. Vlasnici preduzeća sa najmanje četvrtinom udjela u vlasništvu moraće biti registrovani na području EU, prenose Nezavisne. Namjera je da se, kako se navodi, između ostalog onemogući da ruski oligarsi zaobiđu sankcije EU. Novi zakon moraju formalno da odobre Evropski parlament i zemlje članice. Njegovu primjenu trebalo bi da nadgledaju vlasti država članica u koordinaciji sa novom evropskom agencijom za spriječavanje pranja novca. Чланак EU zabranjuje plaćanja u gotovini veća od 10.000 evra се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Kešom može samo 10.000 evra, a i za manje - kontrola klijenata

Izvor: 24sedam.rs, 19.Jan.2024, 11:37

Evropska unija dogovorila nova pravila za gotovinska plaćanja radi sprečavanja pranja novca, a u sistem uvela i one koji rade sa kriptom i luksuznom robom, ali i fubalerima

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.