EU u prekršaju zbog toga što nije obustavila nelegalne subvencije

Izvor: B92, 02.Dec.2019, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU u prekršaju zbog toga što nije obustavila nelegalne subvencije

Ženeva -- Svetska trgovinska organizacija (STO) je presudila da se Evropska unija nije povinovala nalogu da obustavi nelegalne subvencije kompaniji Erbas.

Zbog nelegalnih subvencija američka vlada je u oktobru uvela carine na skoro 7,5 milijardi dolara evropske robe.

Panel STO je u svojoj odluci naveo da EU nije preduzela potrebne korake da okonča nanošenje štete američkom Boingu, velikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konkurentu Erbasa. Očekuje se da će EU uložiti žalbu, iako će SAD uskoro sprečiti žalbeno telo STO da odlučuje po novim žalbama.

Evropska komisija je u odgovoru na odluku kritikovala panel zbog "brojnih ozbiljnih pravnih grešaka u oceni evropskog pridržavanja naloga" i navela da bi preporučeni vidovi primene naloga bili "veoma problematični za veći deo članica STO".

"Evropska komisija će odlučiti o svojim daljim koracima u svetlu ove ocene, uključujući i mogućnost žalbe da bi se te pravne greške ispravile", navedeno je u saopštenju EK.

Komisija je takođe aludirala na odluku STO koja se očekuje sledeće godine, o slučaju ilegalnih američkih subvencija Boingu, što bi moglo da omogući EU da uvede carine na američku robu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

STO: EU nije obustavila ilegalne subvencije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Dec.2019

Svetska trgovinska organizacija (STO) danas je presudila da se Evropska unija (EU) nije povinovala nalogu da obustavi nelegalne subvencije kompaniji Erbas (Airbus), zbog kojih je američka vlada u oktobru uvela carine na skoro 7,5 milijardi dolara evropske robe. Panel STO je u svojoj odluci naveo da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.