EU: Kraj finansiranja projekata sa fosilnim gorivima?

Izvor: Capital.ba, 09.Nov.2019, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Kraj finansiranja projekata sa fosilnim gorivima?

BRISEL – Evropska unija treba da obustavi finansiranje projekata koji uključuju naftu, gas i ugalj, ocjenili su danas u zajedničkom saopštenju ministri finansija bloka. Kako navodi Rojters, to je prvi put da su ministri finansija EU podržali deklaraciju u kojoj se poziva na okončanje finansiranja svih fosilnih goriva, s obzirom na to da su ranije to >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << tražili samo za fabrike na ugalj. Britanska agencija ocjenjuje da je ovo korak usmjeren na borbu protiv klimatskih promjena. Ministri finansija EU pozvali su u današnjem zajedničkom saopštenju Evropsku investicionu banku (EIB) i druge svjetske finansijske institucije, kao što je Svjetska banka da obustave finansiranje projekata sa fosilnim gorivom, posebno one koji uključuju čvrsta fosilna goriva, uzimajući u obzir održivi razvoj i energetske potrebe, uključujući energetsku bezbjednost partnerskih zemlja. Političku deklaraciju treba da podrži zvanična odluka Borda EIB u kojem su predstavnici svih 28 zemalja EU, a koji će narednu sjednicu održati 14. novembra. Odluka EIB o ukidanju finansiranja fosilnih goriva očekivala se prošlog mjeseca, ali je odložena zbog podjela unutar EU, tačnije zbog toga što su pojedinje zemlje, uključujući Njemačku, Italiju i Poljsku, željele da se finansiranje nastavi. Rojters navodi da bi potpuno ukidanje finasiranja projekata sa fosilnim gorivom moglo bi da zaustavi investicije Evropske investicione Banke u vrijednosti od više milijardi evra u takve projekte. Evropska investiciona banka je prošle godine izdvojila skoro dvije milijarde evra za projekte koji uključuju fosilna goriva. Prema podacima te institucije, od 2013. godine takve investicije dostigle su 13.4 milijarde evra. “Ipak, gasni projekti u Ukrajini, Hrvatskoj i drugim zemljama – partnerima EU mogli bi i dalje da budu finansirani, nakon što je Mađarska tražila njihovo izuzeće iz straha da bi te zemlje u suprotnom mogle da se oslone na Rusiju“, navodi se u povjerljivom dokumentu u koji je Rojters imao uvid. Uprkos tome što je glavni finansijer projekata širom svijeta namijenjenih za borbu protiv globalnog zagrijevanja, EU finasira i fosilna goriva, dok većina njenih zemalja podržava gasne projekte kako bi smanjile oslanjanje na nuklearnu energiju ili ugalj. Tanjug Чланак EU: Kraj finansiranja projekata sa fosilnim gorivima? се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

EU: Kraj finansiranja projekata sa fosilnim gorivima?

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Nov.2019

BRISEL - Evropska unija treba da obustavi finansiranje projekata koji uključuju naftu, gas i ugalj, ocijenili su u zajedničkom saopštenju ministri finansija bloka.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.