EK: Prigušen ekonomski rast u Srbiji i EU zbog ruske agresije na Ukrajinu

Izvor: Beta, 16.Maj.2022, 14:02

EK: Prigušen ekonomski rast u Srbiji i EU zbog ruske agresije na Ukrajinu

Ekonomski rast Srbije biće ove godine prigušen ekonomskim posledicama ruske agresije na Ukrajinu i dostići će 3,4 odsto nakon snažnih 7,4 odsto u 2021, predvidja Evropska komisija (EK) u danas objavljenim ekonomskim prognozama.I u Evropskoj uniji rast realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) biće manji nego što se prognoziralo u prethodnim, jesenjim prognozama, a kao posledica novih izazova povezanih sa ratom u Ukrajini, navodi se u izveštaju "Prolećne ekonomske prognoze 2022: Ruska invazija test za ekonomsku otpornost EU".Kada je reč o Srbiji, na mnogo umereniji rast nego 2021, zemlja može da računa i sledeće godine, od 3,8 odsto.EK ukazuje i na veliku neizvesnost i značajne rizike po rast ekonomije Srbije.Analitičari očekuju da ekonomske posledice ruske agresije na Ukrajinu deluju na rast, posebno preko većih cena sirovina utičući na stvarni raspoloživi prihod i smanjenu dinamiku trgovine s glavnim trgovinskim partnerima Srbije u EU.U prognozi se navodi da će rast uglavnom predvoditi privatna potrošnja i investicije a da će inflacija dostići vrhunac sredinom ove godine da bi potom od jeseni usporila.Prognozira se i da će podržan manjim obimom fiskalnih mera i visokim nominalnim rastom BDP, deficit opšte države i odnos duga prema BDP zabeležiti dalje postepeno smanjenje u 2022. i 2023.U delu izveštaja ...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EK: Rast rast BDP-a Srbije 3,4 odsto u ovoj godini, u EU i evrozoni 2,7 

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2022

Evropska komisija (EK) predviđa rast bruto domaćeg proizvoda Srbije od 3,4 posto u ovoj godini i od 3,8 procenata u 2023, u prolećnim prognozama objavljenim danas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.