ECB produžava saradnju sa NBS

Izvor: B92, 31.Jan.2013, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB produžava saradnju sa NBS

Beograd -- Evropska centralna banka, zajedno sa centralnim bankama Evropskog sistema centralnih banaka i Evropskom komisijom, produžiće saradnju s Narodnom bankom Srbije.

"Tokom projekta, koji je počeo 1. februara 2011, ispunjeni su svi planirani rezultati, i on će biće produžen do 31. decembra 2013, kako bi se nastavilo jačanje institucionalnih kapaciteta NBS i podržalo njeno nastojanje da se pripremi za članstvo u ESCB kada Srbija ispuni uslove za pristupanje EU", navela je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NBS.

Projekat će biti finansiran iz postojećeg budžeta od 2,5 miliona evra koji je Evropska unija izdvojila iz sredstava predpristupne pomoći (IPA).

U narednih jedanaest meseci, projekat će pomoći NBS da pripremi strategije i interne procedure u skladu sa standardima centralnih banaka EU u oblasti računovodstva i finansijskog izveštavanja i informacione tehnologije.

Doprineće, kako je istakla NBS, i jačanju kapaciteta za izradu modela i razvijanja funkcije kriznog menadžmenta u oblasti finansijske stabilnosti.

Produžetak projekta će sprovoditi ECB u saradnji sa centralnom bankom Austrije, Bugarske, Češke, Francuske, Holandije, Mađarske, Portugala, Rumunije, Slovenije i Slovačke.

Početni deo projekta, koji je sprovela ECB u saradnji sa 21 centralnom bankom ESCB, obuhvatio je jedanaest različitih oblasti među kojima su supervizija finansijskog sektora, upravljanje deviznim rezervama, zaštita korisnika finansijskih usluga, podrška u procesu pristupanja Evropskoj uniji i finansijska stabilnost.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ECB produžava saradnju sa NBS

Izvor: Akter, 31.Jan.2013

Evropska centralna banka, zajedno sa centralnim bankama Evropskog sistema centralnih banaka i Evropskom komisijom, produžiće saradnju s Narodnom bankom Srbije

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.