ECB povećala referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2023, 15:58

ECB povećala referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena

Evropska centralna banka (ECB) podigla je danas referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena i najavila novo povećanje stope u martu. Iza ovog značajnog povećanja kamatne stope, stoji cilj ECB da se obuzda visoka inflacija u vreme kada evropska ekonomija usporava, a Federalne rezerve SAD ublažavaju svoj tempo povećanja stope, javlja AP.

Američka agencija navodi da se centralna banka EU odlučila za ovaj potez da bi se uhvatili u koštac sa skokovima cena koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << malo usporili, ali i se dalje negativno odražavaju na domaćinstva u 20 zemalja koje koriste evro.

ECB je počela da povećava stope u julu, četiri meseca nakon što je to učinio Fed. ECB je u julu prvi put u 11 godina podigla kamate za 50 baznih poena, čime je jedna od njenih glavnih stopa povećana na nula odsto pošto je osam godina bila negativna.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

ECB još jednom povećala referentnu kamatnu stopu

Izvor: RTS, 02.Feb.2023

Evropska centralna banka (ECB) podigla je referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena i najavila novo povećanje u martu. . Iza ovog značajnog povećanja kamatne stope stoji cilj ECB da se obuzda visoka inflacija u vreme kada evropska ekonomija usporava...Evropska...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.