Dužnici: Produženje roka otplate nije prihvatljivo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2013, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dužnici: Produženje roka otplate nije prihvatljivo

BEOGRAD -

Produženje roka otplate ili grejs period kao modus rešavanja problema otplate kredita u švajcarskim francima neprihvatljivo je korisnicima tih kredita, saopštilo je danas Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva".

Produženje roka otplate od nekoliko godina tek neznatno umanjuje mesečnu obavezu, dok grejs period ne umanjuje glavnicu duga, a takođe samo neznatno smanjuje mesečnu ratu, navodi se u saopštenju.

Oba predloga, dodaje se, služe za uvećavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ukupne kamate koja se do kraja otplate kredita plati banci, i zato odgovaraju samo bankama.

"Efektiva" je zatražila od Narodne banke Srbije (NBS) da se problem tih kredita reši tako što će se glavnica umanjiti na realnu vrednost duga, uzimajući u obzir ono što je do sada otplaćeno, "kako bi se poništio paradoks nastao u ovim kreditima, gde korisnik i nakon nekoliko godina otplate duguje više nego što je pozajmio".

"Ako ovaj predlog nije prihvatljiv bankama, pitamo ih da li im je prihvatljivije da preuzmu stanove kupljene tim kreditima, pa da ih zatim po tržišnoj vrednosti prodaju i tako naplate svoja potraživanja", navelo je Udruženje bankarskih klijenata.

Oni su i od banaka zatražili da, kao prvi korak u rešavanju ovog problema, "vrate novac koji su naplatile kroz jednostrano povećanje kamata i marži, suprotno Zakonu o obligacionim odnosima, kako bi građani bili oslobođeni obaveze pokretanja sudskih sporova".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.