Otpisati kamate a ne produžiti rok kredita

Izvor: Mondo, 23.Jan.2013, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpisati kamate a ne produžiti rok kredita

Produženje roka otplate ili grejs period za vraćanje stambenih kredita u francima neprihvatljivo je rešenje za građane, kažu iz udruženja Efektiva.

"Produženje roka otplate od nekoliko godina tek neznato umanjuje mesečnu obavezu, dok grejs period ne umanjuje glavnicu duga, a takođe samo neznatno smanjuje mesečnu ratu", navodi se u saopštenju Udruženje bankarskih klijenata Efektiva povodom spekulacija u javnosti mogućih rešenja ovog problema.

Kako se navodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << oba predloga služe za uvećavanje ukupne kamate koja se do kraja otplate kredita plati banci i odgovaraju samo bankama.

Udruženje je zatražilo od NBS da se problem ovih kredita reši tako što će se glavnica kredita umanjiti na realnu vrednost duga, uzimajući u obzir ono što je do sada otplaćeno, kako bi se poništio paradoks nastao u ovim kreditima, gde korisnik i nakon nekoliko godina otplate duguje više nego pto je pozajmio.

"Tražimo da banke vrate novac koji su naplatile kroz jednostrano povećanje kamata i marži, kako bi građani bili oslobođeni obaveze pokretanja sudskih sporova za nešto sto je evidentno kršenje zakona ove zemlje i što će dovesti do zagušenja u ionako sporom pravosuđu Srbije", dodaje se u saopštenju.

Narodna banka Srbije sa predstavnicima banaka traži rešenje koje će pomoći građanima koji su uzimali stambene kredite u francima.

(Beta, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KREDITI U ŠVAJCARCIMA: Otpisati kamate a ne produžiti rok otplate

Izvor: Kurir, 23.Jan.2013

Produženje roka otplate od nekoliko godina tek neznato umanjuje mesečnu obavezu, dok grejs period ne umanjuje glavnicu duga, a takođe samo neznatno smanjuje mesečnu ratu, navodi se u saopštenju Udruženje bankarskih klijenata Efektiva povodom spekulacija u javnosti mogućih rešenja ovog problema...BEOGRAD...

Nastavak na Kurir...

Neprihvatiljivo pruduženje otplate

Izvor: B92, 23.Jan.2013

Beograd -- Produženje roka otplate ili grejs period za vraćanje stambenih kredita u francima neprihvatljivo je rešenje..."Produženje roka otplate od nekoliko godina tek neznato umanjuje mesečnu obavezu, dok grejs period ne umanjuje glavnicu duga, a takodje samo neznatno smanjuje mesečnu ratu",...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.